Βαφτίζετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τη βάφτιση του μωρού σας!

Πολλοί είναι οι γονείς που δεν γνωρίζουν τόσο τι πρέπει να προσκομίσουν στην εκκλησία για να βαφτίσουν το παιδί τους όσο και τι πρέπει να κάνουν μετά τη βάφτιση.

Βαφτίζετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τη βάφτιση του μωρού σας!

Όπως για παράδειγμα που πρέπει να δηλώσουν τη βάφτιση, μέχρι πότε, και τι κυρώσεις υπάρχουν αν δεν γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Έτσι λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι:

  1. Πριν από τη βάφτιση πρέπει να προσκομίσετε στον ιερέα που θα τελεστεί το μυστήριο τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, η οποία εκδίδεται στο δήμο που έχετε δηλώσει τη γέννησή του.
  2. Εάν δεν θέλετε να κάνετε τη βάφτιση στην ενορία σας, αλλά σε κάποιο εξωκλήσι, σε κάποιο χωριό, σε κάποιο μοναστήρι ή κάποιο κτήμα, τότε θα πρέπει να μεταβιβάσετε τη ληξιαρχική πράξη στο δήμο όπου θα τελεστεί το μυστήριο.
  3. Πριν τη βάφτιση οι γονείς, αφού δείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα για τη συμφωνία των στοιχείων με τη ληξιαρχική πράξη, υπογράφουν για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού, Συγχρόνως, ο νονός ή η νονά δηλώνουν και τα δικά τους στοιχεία, ώστε να κρατηθούν στο αρχείο του ναού.
  4. Μετά το μυστήριο,ο ιερέας που τελεί το μυστήριο πρέπει να σας δώσει τη δήλωση της βάφτισης, την οποία πρέπει να καταθέσετε εντός 90 ημερών στο ληξιαρχείο του δήμου, όπου γεννήθηκε το παιδί.
  5. Σε περίπτωση καθυστέρησης κατάθεσης έως 3 μήνες επιβάλλεται πρόστιμο με χαρτόσημο από την εφορία 4,5 ευρώ, ενώ για καθυστέρηση από 3 μήνες και πάνω το πρόστιμο ανέρχεται στα 13,5 ευρώ.
  6. Η δήλωση μπορεί να κατατεθεί στο ληξιαρχείο είτε από τους γονείς, είτε από τη γιαγιά ή τον παππού, είτε από τη νονά ή το νονό.
  7. Αν η βάφτιση γίνει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της γέννησης,τότε η δήλωση της βάφτισης γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου βάφτισης. Από εκεί, αφού συνταχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαβιβάζονται σε διάστημα δέκα ημερών αντίγραφα στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.
  8. Σε περίπτωση απουσίας ενός γονέα, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάφτιση, όταν ο γονιός που είναι παρών, έχει μαζί του θεωρημένο αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είτε της σχετικής δικαστικής απόφασης, βάση των οποίων ο γονέας που απουσιάζει θεωρείται απών από τη γονική μέριμνα.
  9. Τέλος, σε περίπτωση που η μητέρα είναι άγαμη και ασκεί μόνη της γονική μέριμνα, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάφτιση, εφόσον εκείνη συμπληρώσει μια Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής της, στην οποία θα δηλώνει, ότι εκείνη έχει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού της και ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που δίνει και στον πατέρα άσκηση γονικής μέριμνας, και ότι θέλει το παιδί της να βαφτιστεί χριστιανός και να λάβει το όνομα που επέλεξε για εκείνο.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved