Κόπρανα μωρού: Πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι

Τα πρώτα κόπρανα του νεογέννητου (μηκώνιο) παρουσιάζουν την αλλαγή από την ενδομήτρια διατροφή, στη διατροφή από το στόμα. Το χρώμα τους είναι μαύρο, πρασινωπό ή εντελώς πράσινο και είναι πυκνά και ημιστέρεα. Αυτά τα κοπρανα προσαρμογής μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες.

Κόπρανα μωρού: Πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι

Στη συνέχεια τα κόπρανα θα είναι ημίρρευστα, γεμάτα κόμπους και συχνά διαφέρουν εάν το παιδί θηλάζει ή τρέφεται με γάλα.

Όταν το νεογέννητο θηλάζει:

Τα κανονικά κόπρανα του νεογέννητου που τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα και νερό είναι κιτρινωπά, μαλακά και με αόριστη οσμή ξινισμένου γάλακτος. Μπορεί να αλλάζουν χρώμα χωρίς αυτό να υποδεικνύει ιδιαίτερα προβλήματα. Ακόμη και η συχνότητα των κενώσεων ποικίλλει (από πολλές φορές μέσα στην ημέρα, μέχρι μία φορά κάθε 2-3 μέρες) και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Όταν το νεογέννητο τρέφεται με ξένο γάλα:

Τα κόπρανα του νεογέννητου που τρέφεται μόνο με ξένο γάλα είναι πιο στέρεα, με πιο «κανονικό» χρώμα και οσμή, ενώ οι εκκενώσεις είναι χρονικά πιο αραιές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε επιπλέον τροφές ή να αλλάξετε τον τύπο του τεχνητού γάλακτος, χωρίς να κάνετε τυχαίες απόπειρες.

Γαστρεντερίτιδες στα νεογέννητα:

Όταν το μωρό παρουσιάζει μια απρόβλεπτη διάρροια, πολύ περισσότερο εάν συνοδεύεται από εμετό ή πυρετό, πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας: θα μπορούσε να πρόκειται για γαστρεντερίτιδα, μια αρρώστια που μπορεί να είναι επικίνδυνη, κυρίως στις λίγες ημέρες ζωής, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved