Λαγάνα: Μάθετε την ιστορία της και τη γνήσια συνταγή της!

Άλλοι τρώνε θαλασιννά τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας, άλλοι γίγαντες, άλλα ταραμοσαλάτα και ελιές. Αυτό όμως που δεν λείπει από κανένα τραπέζι τη σημερινή μέρα είναι η Λαγάνα.

Λαγάνα: Μάθετε την ιστορία της και τη γνήσια συνταγή της!

Αυτό το απλωτό ψωμάκι με το μπόλικο σουσάμι, που κάνει τον καθένα από εμάς να τρέχει πρωί πρωί στο φούρνο της γειτονιάς για να την πάρει φρέσκια και ζεστή.

Η Καθαρά Δευτέρα και συνάμα η λαγάνα, σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα άζυμο άρτο που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον». Μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Σήμερα, την καταναλώνουμε μόνο την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και οι περισσότερες συνταγές της λαγάνας δεν έχουν στα συστατικά τους, ούτε λάδι.

Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας λαγάνες, το μόνο που χρειάζεστε είναι, αλεύρι, νερό, αλάτι και μπόλικο σουσάμι. Φτιάξτε τη με τα χεράκια σας και δώστε ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
2 κουτ.σ. ξύδι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ανακατέψτε το νερό, με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινίζοντάς το μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.
Αρχίστε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι ή μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί σας και απλώστε τη ζύμη σας. Δώστε το σχήμα της λαγάνας.
Κάντε λακουβάκια με τα δάχτυλα, βρέξτε λίγο και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγξτε μετά τα 30' λεπτά όπως το κέικ για να δείτε αν είναι έτοιμη.
Μόλις είναι έτοιμη, βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει.
Συνοδεύεται τέλεια με ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά και γίγαντες!

Χρόνια πολλά καλά κούλουμα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved