Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή-3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με πρόβλημα ακοής

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.

Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή-3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με πρόβλημα ακοής

Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις περίπου το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει πρόβλημα ακοής. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Better Hearing αναφέρει ότι 3 στους 10 άνω των 60 χρονών, 1 στους 6 ηλικίας 41-59 και 1 στους 14 ηλικίας 29-40 υποφέρουν από κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 χρονών) έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής και 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με σοβαρή έως πολύ σοβαρή απώλεια ακοής.

Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 1.000.000 βαρήκοα παιδιά και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι νέοι δεν θεωρούν την βαρηκοΐα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Οι σημαντικότερες αιτίες της απώλειας ακοής είναι: Ασθένειες όπως ερυθρά, ιλαρά, μηνιγγίτιδα, παρωτίτιδα, δυνατός θόρυβος, φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη, ηλικία, λιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέσπισε την Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) στις 3 Μαρτίου, με σκοπό κάθε χρόνο να πραγματοποιούνται δράσεις για την ενημέρωση του κοινού στα θέματα της ακοής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ακοολογίας του IALP (International Association of Logopedics and Phoniatrics). ‘Οσο για την ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved