Η ευγένεια είναι αρετή!

Άραγε υπάρχει χώρος για ευγένεια σε έναν χώρο που ο ένας κοιτάει πώς να κατασπαράξει τον άλλον; Κι αν ναι, από που αντλείς τη "δύναμη" να φερθείς ευγενικά σε κάποιον που είναι έτοιμος να πέσει να σε φάει;

Η ευγένεια είναι αρετή!

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Η ευγένεια είναι αρετή. Η ευγένεια μαθαίνεται από μικρή ηλικία και γίνεται αυτόματα τρόπος έκφρασης. Δείχνει την ποιότητά μας. Σε ξεχωρίζει και βοηθάει στο να δημιουργείς σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης.

Οι ευγενικοί άνθρωποι περιβάλλονται από μια γλυκιά αύρα. Δεν είναι επιθετικοί χωρίς λόγο, δεν επιτίθενται σε άλλους για να νιώσουν καλύτερα και να κερδίσουν πόντους αυτοεκτίμησης. Χρησιμοποιούν τον -άκρως εποικοδομητικό και άγνωστο σε πολλούς- διάλογο για να λύνουν τυχόν προβλήματα και δεν φέρονται όπως δεν θέλουν οι ίδιοι να τους φέρονται. Στην τελική είναι ωραιότερο να σκορπάς χαμόγελα και να σου γυρίζουν πίσω, απ' το να σκορπάς χολή και να σου γυρίζουν μούτζες.

Ευγένεια είναι να εκτιμάς, να σέβεσαι, να ξέρεις να φέρεσαι. Συνηθίζουμε να βλέπουμε τους επιθετικούς, τους αγενείς και τους θρασείς ανθρώπους ως "προβληματικούς" και κομπλεξικούς -και μάλλον δεν πέφτουμε και πολύ έξω. Και δεν λέω, σίγουρα όλοι μας έχουμε τα θέματα μας -μικρά ή μεγάλα- όμως γιατί να τα δείχνουμε και στους άλλους; Τι μας φταίνε οι γύρω μας να ξεσπάμε πάνω τους; Είναι ξιπασμένο να θεωρείς τους άλλους υποδεέστερούς σου και να παίρνεις το δικαίωμα να φέρεσαι αγενώς.

Είναι από τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς που οφείλει -ας μου επιτραπεί η αυστηρή έννοια της λέξης- να έχει ο καθένας από μας. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται άκομψες συμπεριφορές από κανέναν. Η ένταση και η κρίση που περνάνε οι κοινωνίες δεν είναι δικαιολογία για να 'ξοκείλουμε ως άνθρωποι. Για να μείνουμε αγρίμια ελέω καιρών.

Την ευγένεια τη μαθαίνεις από την οικογένεια σου. Ξεκινάς από τα βασικά και χτίζεις πάνω τους. Είναι υπέρ των παιδιών μας να τα μάθουμε να φέρονται ωραία. Να έχουν ήθος και τρόπους. Να γίνουν σωστοί άνθρωποι για τους ίδιους, για κανέναν άλλον. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με ποιότητα. Κάνετε προτεραιότητα την ευγένεια στη ζωή των παιδιών σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved