«Ποιος είσαι; Αυτός που θες εσύ ή αυτός που θέλουν οι άλλοι;»- Ένα κείμενο που όλοι πρέπει να διαβάσετε

Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση. Ποιος είσαι; Μην βιάζεσαι να απαντήσεις. Είσαι σίγουρος ότι έχεις πραγματικά την απάντηση;

«Ποιος είσαι; Αυτός που θες εσύ ή αυτός που θέλουν οι άλλοι;»- Ένα κείμενο που όλοι πρέπει να διαβάσετε

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

ΠΟΙΟΣ είσαι; Ποιος πραγματικά είσαι. Δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί, θα δεις γιατί. Θα έλεγε κανείς, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αυτονόητο από την πλήρη, καθαρή αντίληψη του εαυτού μας, από τη γνώση και αποδοχή αυτού που είμαστε. Όμως η κοινωνία, οι συναναστροφές και οι διάφοροι ρόλοι που καλούμαστε να ενσαρκώσουμε, προκαλούν μια σύγχυση στην ταυτότητά μας.

Η προβολή του εαυτού μας στους άλλους, στις εκάστοτε συνθήκες, διαμορφώνουν μια πλασματική εικόνα τού εγώ μας. Και σχεδόν όλα τα ανισόρροπα και αλλόκοτα της ψυχοσύνθεσής μας, θα έλεγε κανείς ότι ξεκινάνε από ‘κει.

Τελικά ποιος είσαι; Είσαι αυτός που οι γονείς σου θέλουν; Αυτός που ο σύντροφός σου θέλει; Αυτός που οι φίλοι σου θέλουν; Αυτός που οι συνάδελφοί σου θέλουν; Αυτός που η κοινωνία θέλει; Αυτός που ήσουν; Αυτός που θες να είσαι; Δεν είσαι τίποτα από τα παραπάνω όμως. Είσαι αυτός που είσαι.

Όλα αυτά όμως, μπερδεύουν λίγο τα πράγματα και διαστρευλώνουν κάπως την πραγματικότητα. Πρέπει να κάνεις μια επί της ουσίας ενδοσκόπηση, να ξεσκαρτάρεις τους ρόλους που καλείσαι να υπηρετήσεις καθημερινά και να βρεις τον εαυτό σου, πετώντας οποιαδήποτε ενοχή που προστάζει το αντίθετο.

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Έχει το δικό του στίγμα, τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και αυτό πρέπει να γίνεται αντιληπτό κάθε στιγμή και από τον ίδιο και από τους άλλους.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να αλλάξει κανέναν -δεν χρειάζεται κι όλας. Η προσπάθεια αυτή μας βάζει σε περίεργα μονοπάτια και σε μια διαρκή σύγκρουση με τον εαυτό μας και με τους γύρω. Ας αποδεχτούμε ότι ο καθένας είναι αυτός που είναι, με τη δική του ενδιαφέρουσα, μοναδική ταυτότητα.

Όλα αυτά που έχουμε μέσα μας, οι τρόποι μας, τα ενδιαφέροντά μας, οι γνώσεις μας, τα συναισθήματά μας, οι αντιδράσεις μας, καθώς και τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά -που δεν λέμε να τα αφήσουμε όπως μας δόθηκαν- διαμορφώνουν την ύπαρξή μας.

Ας δούμε αυτό που πραγματικά είμαστε, ας το αγκαλιάσουμε και να μην ξεχνάμε, ότι ο εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στη ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved