Τι είναι η αναφυλαξία και ποια τα αίτια εμφάνισής της στα παιδιά

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που αρχίζει αιφνίδια και μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Τι είναι η αναφυλαξία και ποια τα αίτια εμφάνισής της στα παιδιά

Παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα που συμπεριλαμβάνουν εξανθήματα με κνησμό, οίδημα του λαιμού και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα συνήθη αίτια περιλαμβάνουν δαγκώματα από έντομα, κατανάλωση τροφίμων και λήψη φαρμάκων.

Την αναφυλαξία προκαλεί η απελευθέρωση πρωτεϊνών από ορισμένων ειδών λευκά αιμοσφαίρια. Μπορεί να προκληθεί είτε από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή από κάποια άλλη αιτία που δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διάγνωση της αναφυλαξίας γίνεται βάσει των συμπτωμάτων και των ευρημάτων του ατόμου. Πρωταρχική θεραπεία είναι η ένεση επινεφρίνης, η οποία μερικές φορές συνδυάζεται με άλλες φαρμακευτικές αγωγές.

Περίπου το 0,05–2% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν περιστατικό αναφυλαξίας κάποια στιγμή της ζωής του.

Η αναφυλαξία συνήθως παρουσιάζει πολλά διαφορετικά συμπτώματα σε διάστημα λεπτών ή ωρών.Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά μέσο όρο σε διάστημα 5 με 30 λεπτών αν η αιτία πρόκλησής τους είναι κάποια ουσία που εισέρχεται στο σώμα απευθείας από την κυκλοφορία του αίματος (ενδοφλέβια). Αν η αιτία είναι η κατανάλωση κάποιου φαγητού, το μέσο διάστημα είναι 2 ώρες. Οι συχνότερες περιοχές που προσβάλλονται είναι: το δέρμα (80-90%), οι πνεύμονες και οι αναπνευστικοί οδοί (70%), το στομάχι και ταέντερα (30-45%), η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (10–45%), και το κεντρικό νευρικό σύστημα (10-15%). Συνήθως συμμετέχουν δύο ή περισσότερα από αυτά τα συστήματα.

Οι συνηθέστερες τροφές που προκαλούν αναφυλαξία είναι οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα και το αυγό. Ελάχιστη ποσότητα των τροφών αυτών είναι ικανή να προκαλέσει αναφυλαξία σε αλλεργικά άτομα. Τα άτομα με άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτή την αρρώστια.

Αν το παιδί σας έχει αλλεργία και το γνωρίζετε να έχετε πάντα μαζί σας αδρεναλίνη, να ξέρετε πώς να τη χρησιμοποιήσετε και να ενημερώσετε το περιβάλλον του παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved