Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-Προσοχή στην έκθεση προσωπικών στοιχείων των παιδιών

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-Προσοχή στην έκθεση προσωπικών στοιχείων των παιδιών

Την 28η Ιανουαρίου καθιέρωσε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 26/4/2006.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνίστανται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με ένα φυσικό πρόσωπο, χωρίς να έχει σημασία αν η πληροφορία αναφέρεται στον ιδιωτικό, τον επαγγελματικό ή τον δημόσιο βίο του εκάστοτε προσώπου. Τα προσωπικά δεδομένα ποικίλλουν και μπορούν, επί παραδείγματι, να είναι ένα ονοματεπώνυμο, μια φωτογραφία, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ή η διεύθυνση IP ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ειδική νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα από την ανεξέλεγκτη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας (νόμοι 2472/1997 και 3471/2006).

Ως βασικός κανόνας ισχύει ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά μας δεδομένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση μας . Αυτόπροϋποθέτει ότι προηγουμένως έχουμε ενημερωθεί ακριβώς για το ποιος είναι αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μας, για ποιον λόγο θέλει να τα χρησιμοποιήσει, ποια στοιχεία μας θέλει να πάρει και με ποιους θα τα μοιραστεί.

Η συγκατάθεση είναι ο γενικός κανόνας, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα κάποιοι οργανισμοί, όπως π.χ. ο δήμος ή το σχολείο , μπορούν να επεξεργάζονται συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δεδομένα μας είναι απαραίτητα για να εκτελέσουν το έργο τους και αυτό συνήθως ορίζεται σε κάποιο νόμο.

Οι ανήλικοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα χρηστών. Οι νέοι έχουν αναπτύξει τη δική τους σχέση με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές υπηρεσίες και είναι διατεθέμενοι να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά τους, δημοσιεύοντας πλήθος προσωπικών τους στοιχείων στα κοινωνικά δίκτυα . Έτσι, δεν συνειδητοποιούν , παρά μόνο όταν πλέον είναι αργά , ότι η αυτοέκθεσή τους μπορεί να και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή.

Γι’ αυτό οι γονείς -πρώτα -οφείλουν να είναι κοντά στα παιδιά τους και αν διαπιστώσουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους να μη διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved