Προσοχή: Άκρως επικίνδυνο το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα

Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ολοένα περισσότερες γυναίκες προμηθεύονται για αυτοάμυνα σπρέι πιπεριού. Η χρήση του όμως είναι άκρως επικίνδυνη για τα μάτια.

Προσοχή: Άκρως επικίνδυνο το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα

Όταν ψεκάζεται σπρέι πιπεριού στα μάτια, αυτός που το δέχεται δεν μπορεί να δει αρχικά τίποτα, έχει τεθεί ουσιαστικά «εκτός μάχης». Στα μάτια εξαπλώνεται ένα κάψιμο. Στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να προκληθούν ακόμη και μόνιμες βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα.

Ο Χανς Γεργκ Μπους, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Φράιμπουργκ, συνιστά να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών που έχουν δεχθεί σπρέι πιπεριού. «Το κάψιμο στα μάτια μπορεί να προκαλέσει χρόνιες βλάβες. Ειδικά αν ενδώσει κανείς στον κνησμό στον κερατοειδή χιτώνα. Σε τέτοια περίπτωση χρειάζεται ιατρική φροντίδα», επισήμανε.

Ένας γιατρός θα ξεπλύνει επιμελώς τα μάτια, όπως ακριβώς και άλλα σημεία του σώματος που έχουν έρθει σε επαφή με το σπρέι. Για τον καθαρισμό αυτό χρησιμοποιείται κατά κανόνα μόνο χλιαρό νερό. «Κατά βάση μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν προκαλούνται μόνιμες βλάβες. Όμως θα πρέπει να καταστεί σαφές στον καθένα ότι με το σπρέι δεν μπορεί να βλάψει μόνο κάποιον επιτιθέμενο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό», προειδοποιεί ο Μπους.

Κίνδυνοι ελλοχεύουν για άτομα που πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού. Ενδεχόμενη εισπνοή του σπρέι μπορεί να προκαλέσει κρίση βήχα, δύσπνοια ή κάποιο ασθματικό επεισόδιο.

Το σπρέι πιπεριού, όπως αναφέρει η Deutsche Welle περιέχει ουσίες που επιδρούν στους βλεννογόνους αδένες. Μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμούς μέχρι και οίδημα στους βλεννογόνους – στα μάτια, το στόμα, τη μύτη, αλλά ακόμη και στο δέρμα, υπογραμμίζει ο γερμανός γιατρός. «Στα σημεία που έχουν ψεκαστεί προκαλείται κάψιμο και μετά έντονο ξύσιμο», λέει και διευκρινίζει ότι η αίσθηση καψίματος διαρκεί 15-20 λεπτά, αλλά η επίδραση μπορεί να είναι αισθητή ακόμη και ώρες μετά τον ψεκασμό.

Όποιος, από απροσεξία, έχει βάλει τα δάχτυλά του στα μάτια μετά το κόψιμο μιας καυτερής πιπεριάς, μπορεί να καταλάβει πως επιδρά το σπρέι πιπεριού. Άλλωστε και το σπρέι πιπεριού περιέχει μια ουσία που υπάρχει στη σάρκα της πιπεριάς τσίλι. Ονομάζεται Oleoresin Capsicum, ωστόσο από μόνη της η ουσία δεν είναι αρκετή για να παρασκευαστεί σπρέι πιπεριού. «Χρειάζεται και χημεία. Άλλωστε απαιτείται και αέριο προκειμένου να μπορεί να ψεκαστεί», εξηγεί ο Μπους.

Εκτός από τα σπρέι που περιέχουν τη φυσική καυστική ουσία, υπάρχουν και άλλοι, χημικοί τύποι, που περιέχουν τις συνθετικές ουσίες CN και CS. Αυτοί οι τύποι σπρέι χρησιμοποιούνται συχνότερα από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Η χρήση του στη Γερμανία επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις άμυνας απέναντι σε επιθέσεις ανθρώπων ή ζώων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σώσει ζωές.

Photo: Alamy

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved