Ανοίξτε στα παιδιά σας το δρόμο της δημιουργικότητας

Αναφέρομαι συχνά στο θέμα της δημιουργικότητας σε σχέση με τα παιδιά. Και αυτό γιατί πιστεύω πολύ σε αυτή. Πιστεύω ότι αν μάθεις να είσαι δημιουργικός από μικρή ηλικία και διευρύνεις τα μονοπάτια της φαντασίας σου, αποκτάς ως εφόδιο έναν οξύ νου και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού σου και των θέλω σου.

Ανοίξτε στα παιδιά σας το δρόμο της δημιουργικότητας

Γράφει η 'Ελια Κωνσταντινίδη

Ας σκεφτούμε το εξής. Οτιδήποτε υπάρχει, οτιδήποτε καινούργιο δημιουργείται, έχει προκύψει από μια ευφάνταστη ιδέα που είχε κάποιος. Η φαντασία, σε συνδυασμό με την πρακτικότητα, μπορούν να γεννήσουν θεαματικά πράγματα.

Όταν λοιπόν μαθαίνεις να σκέφτεσαι και να δρας σε ένα άλλο επίπεδο από το συνηθισμένο, μπορείς να ανοίξεις τις πόρτες της επιτυχίας, καθώς και της προσωπικής σου ευτυχίας με άλλο "αέρα".

Η δημιουργικότητα είναι κάτι το οποίο δεν μπαίνει σε καλούπια. Θα μπορούσε αυτός να είναι και ο ορισμός της. Ένας καθηγητής μου στο Λονδίνο, μου έδωσε την πιο εύστοχη και χρήσιμη συμβουλή "if you want to be happy and successful, be unreasonable" (αν θες να είσαι ευτυχισμένη και πετυχημένη, να είσαι "παράλογη"). Και έχει πολύ δίκιο. Η σοβαροφάνεια, το τυπικά "σωστό" και το τυπικά "μεμπτό" έχουν αρχίσει να ορίζουν βασανιστικά και επιτακτικά τη ζωή μας. Γίνεται με σχεδόν θρασύ τρόπο η προβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου ζωής που θεωρείται ως πρότυπο. Οτιδήποτε αποκλίνει από αυτό είναι παράξενο, αλλόκοτο και άξιο χλευασμού. Κάτι τέτοιο δείχνει μόνο στενομυαλιά και σίγουρα δεν συμβαδίζει με το γενικότερο πλαίσιο της εποχής μας.

Μάθετε στα παιδιά σας να σκέφτονται διαφορετικά. Να αγαπάνε το διαφορετικό και να τολμάνε να εκφράζουν με κάθε τρόπο οτιδήποτε νιώθουν, χωρίς να τους μπλοκάρει ο φόβος της απόρριψης. Ανοίξτε τους το δρόμο της δημιουργικότητας και αφήστε τα ίδια να βρουν τον τρόπο που θα τον περπατήσουν. Δώστε τους ένα περιβάλλον που δεν είναι στείρο για το μυαλό. Δώστε τους ερεθίσματα και πολύ υποστήριξη, ώστε να μην το βάλουν ποτέ κάτω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved