Καταπολεμήστε το μπούκωμα της μύτης με φυσικούς τρόπους

Ο χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας μέχρι τώρα, όμως οι ιώσεις και τα μπουκώματα καλά κρατούν.

Καταπολεμήστε το μπούκωμα της μύτης με φυσικούς τρόπους

Ειδικά η μπουκωμένη μύτη «βασανίζει» πολύ κόσμο καθώς διαρκεί μέρες και προκαλεί έντονους πονοκεφάλους αλλά και αϋπνία.

Εκτός από τον φυσιολογικό ορό και ορισμένα σπρέϊ που συνιστούν οι γιατροί για την αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης, υπάρχουν και οι λύσεις της ...φύσης. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις εξής:
-Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα: Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Ρίξτε μέσα στο ζεστό νερό λίγο ευκάλυπτο ή μία κουταλιά Wicks (το θυμάστε;), σκεπάστε το κεφάλι σας με μία πετσέτα και σκύψτε πάνω από το ζεστό νερό. Αρχίστε τις εισπνοές. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε. Προσοχή: Δεν βάζετε το πρόσωπο πολύ κοντά στο ζεστό νερό γιατί θα το νοιώσετε να καίγεται.
-Εισπνοές με σκόρδο: Μπορεί να μην σας αρέσει το σκόρδο αλλά αν ταλαιπωρείστε από το μπούκωμα είναι μία ανακουφιστική λύση. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο σε αυτό (3 έως 4 σκελίδες αρκούν). Σταθείτε πάνω από την κατσαρόλα που βγάζει ατμούς, καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αρχίσετε να παίρνετε βαθιές εισπνοές. Στην αρχή ίσως νιώσετε λίγο δυσάρεστα/άβολα, αλλά θα σας βοηθήσει. Ο ατμός από μόνος του είναι ένα καταπληκτικό αποσυμφορητικό και βοηθά να καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς. Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό και έχει αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
-Εισπνοές με μηλόξυδο: Αντί για φρέσκο σκόρδο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο. Μια αναλογία 1:1 με το βρασμένο νερό θα δημιουργήσει ένα ισχυρό διάλυμα. Το μηλόξυδο αραιώνει την συσσωρευμένη βλέννα και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης.
-Εισπνοές με αιθέρια έλαια: Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου από τεϊόδεντρο, το οποίο είναι ένα άλλο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό και αντιμυκητιακό. Με την εισπνοή, θα μεταφέρετε το αντιβιοτικό άμεσα στις ρινικές σας μεμβράνες.
Επίσης, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθά στη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.
-Καθαρίστε σωστά τη μύτη σας: Στο συνάχι είναι σημαντικό να φυσάτε τη μύτη σας τακτικά και όχι να τη ρουφάτε. Δεν φυσάτε με όλη σας τη δύναμη, γιατί εκτός από πονοκέφαλο, ενδέχεται να προκαλέσετε ζημιά στο αυτί σας. Γι αυτό καλό είναι να φυσάτε εναλλάξ το κάθε ρουθούνι.

Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά, καθώς η μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved