«Τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά δώρα δεν είναι υλικά»

Τα Χριστούγεννα είναι αγαπημένη εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Έχει μια μαγεία, κάτι το παραμυθένιο, μια ζεστή ατμόσφαιρα που μοσχοβολάει κανέλα και σοκολάτα.

«Τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά δώρα δεν είναι υλικά»

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Οι μικροί νιώθουν έντονα αυτό το "χουχούλιασμα" των Χριστουγέννων, νιώθουν όλη αυτή τη χαρά να τους πλημμυρίζει και οι καρδιές τους αναβοσβήνουν σαν τα φωτάκια του δέντρου. Οι μεγάλοι γίνονται παιδιά και παρασύρονται από τη γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα.

Ο Άγιος Βασίλης έχει αρχίσει να "γεμίζει καύσιμα" τους ταράνδους του για να ξεκινήσει την κουραστική, αλλά άκρως απολαυστική του δουλειά. Έχει ήδη λάβει τα γράμματα των παιδιών και γεμίζει τους τεράστιους σάκους του με παιχνίδια και χρυσόσκονη. Ο Άγιος Βασίλης ακούει πάντα πιστά τις επιθυμίες των αγαπημένων του παιδιών και χαίρεται να τις εκπληρώνει στο 100%. Διαβάζει λίστες και λίστες. Οι λίστες που γράφουν ένα σκέτο "αγάπη" είναι αυτές που κάνουν την κατακόκκινη φάτσα του να χαμογελά και άλλες, κάτι ολόκληρα κατεβατά από "θέλω" τον κατσουφιάζουν και τον προβληματίζουν.

Τα παιχνίδια και τα δώρα είναι αδιαμφισβήτητα το "φόρτε" των παιδιών. Και τα Χριστούγεννα, κακά τα ψέματα, περιστρέφονται γύρω από λιχουδιές και δώρα. Οπότε είναι λογικό τα πιτσιρικάκια να ξεσηκώνονται και να ζητούν ό,τι λαχταράει η καρδιά τους. Το γεγονός δε, ότι τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος και όχι η μαμά και ο μπαμπάς που λένε και κανά όχι, δίνει στη λίστα χώρο να "απλώσει" όσο πάει. Έτσι λοιπόν, ό,τι έχει καταγράψει το μυαλό από τα παιχνιδάδικα και από τις διαφημίσεις που δίνουν και παίρνουν αυτόν τον καιρό, αραδιάζονται πάνω στην άσπρη κόλλα. Και εκεί είναι που ο αγαπημένος Άγιος Βασίλης προβληματίζεται -και όχι επειδή δεν του φτάνουν τα λεφτά για τόσα δώρα.

Είναι πραγματικά πιο σοβαρό απ' ότι ίσως φαίνεται. Είναι βασικό τα παιδιά μέσα από τις γιορτές και μέσα από την ξέφρενη εορταστική περίοδο, να καταλάβουν ότι τα δώρα συμπληρώνουν την χαρούμενη αυτή ατμόσφαιρα και δεν αποτελούν τον αυτοσκοπό της. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουν την ευτυχία από τα υλικά αγαθά από μικρή ηλικία. Όλα χρειάζονται, όλα παίζουν το ρόλο τους. Όμως δεν είναι τα δώρα που μας γεμίζουν. Δεν είναι τα δώρα που κάνουν τον έναν να υπερέχει του άλλου. Δεν πρέπει να στεναχωριούνται πχ αν ο Άγιος Βασίλης έφερε πιο πολλά δώρα στον φίλο τους.

Αυτό που έχει αξία, είναι να μπεις μέσα στο παραμύθι των Χριστουγέννων και να το ζήσεις όσο πιο έντονα μπορείς κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Να απολαύσεις τη συντροφικότητα. Άλλωστε αυτή η γιορτή περιστρέφεται γύρω από τη συντροφικότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά δώρα δεν είναι υλικά, είναι αυτά που αγγίζουν και γεμίζουν την καρδιά μας. Και ο Άγιος Βασίλης, δεν ξεχνάει ποτέ κανέναν και έχει πάντα έναν μοναδικό τρόπο, να σκορπάει χαμόγελα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved