«Κάθε φορά μια ιστορία»- (με θέμα τη Μυθολογία)

Οι παραβολές- δομικό συστατικό της Μυθολογίας- που αξιοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, κυρίως δε οι φιλόσοφοι, αποκτούν μια ευφάνταστη διάσταση με διασκεδαστικό αποτέλεσμα μέσα από τη διαδικασία του δημιουργικού λογοτεχνικού παιχνιδιού, με κάρτες, «Κάθε φορά... μια ιστορία».

«Κάθε φορά μια ιστορία»-  (με θέμα τη Μυθολογία)

Τα ηθικά διδάγματα στα οποία κατέληγαν οι αλληγορικές διηγήσεις πραγματικών ή φανταστικών γεγονότων μπαίνουν στην άκρη και κάνουν χώρο στη φαντασία ώστε με τις κάρτες δημιουργικής αφήγησης του παιχνιδιού «Κάθε φορά... μια ιστορία» που επινόησε η ομάδα Μυθοπλάστες (μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη και πολύχρονη εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης και των εκδόσεων με εικόνες της συγγραφέα-εικονογράφου παιδικών βιβλίων Λιάνας Δενεζάκη), τα παιδιά που συμμετέχουν, χωρίς να εξαιρούνται οι μεγάλοι, να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία, αξιοποιώντας τις κάρτες με τις μυθικές φιγούρες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Κάθε γύρος του παιχνιδιού είναι και μια διαφορετική ιστορία, ασχέτως αν οι κάρτες κάθε φορά επαναχρησιμοποιούνται.

Σκοπός άλλωστε του παιχνιδιού, που απευθύνεται κατ αρχήν σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, είναι να τονίσει τον ελεύθερο τρόπο «ανάγνωσης» των εικόνων, οι παίκτες να εμπνέονται από αυτές, να πλάθουν με τη φαντασία τους τη δική τους, επί μέρους, ιστορία και μέσα από τη συλλογική περιγραφική αφήγηση να ξεδιπλώνεται ένα νέο- κάθε φορά- μεγάλο αφήγημα.

Το παιχνίδι με κάρτες «Κάθε φορά... μια ιστορία» δεν έχει κανόνες ούτε όρια, δεν υπάρχουν λάθη και το μόνο που πρέπει να κάνουν οι παίκτες είναι αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους.

Με αυτό τον τρόπο ο θεός Διόνυσος μπορεί να κεράσει μια κούπα κρασί τον θεό Ήφαιστο πριν εκείνος επιβιβαστεί στο πλοίο «Αργώ» για να πάει να συναντήσει τον Μινώταυρο και να κάνουν διακοπές μαζί στην Κρήτη. Με απλά λόγια όλα είναι πιθανά και άκρως δημιουργικά στο παιχνίδι.

Το «Κάθε φορά... μια ιστορία!» βασίζεται στην ανάλυση των παραμυθιών που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα ο ρώσος μελετητής Βλαντιμιρ Πρόπ (Vladimir Propp). Ο Πρόπ το 1928 ανέλυσε την πλοκή 100 παραμυθιών της χώρας του για να προσδιορίσει τα απλούστερα και αδιαφοροποίητα αφηγηματικά στοιχεία του.

Με αυτή τη μέθοδο ο Προπ έδειξε ότι η κατάτμηση ενός παραμυθιού στα συστατικά του μέρη και η μετέπειτα επεξεργασία του αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο μελέτης του.

Το λογοτεχνικό παιχνίδι με κάρτες «Κάθε φορά... μια ιστορία!» σχεδιάστηκε από τον Μάνο Κρόκο με βάση την ανάλυση των παραμυθιών που έκανε ο ρώσος μελετητής, και αφήνει τα παιδιά να επινοήσουν τις λειτουργίες του, τον τρόπο δράσης των ηρώων, αξιοποιώντας την προηγούμενη αναγνωστική εμπειρία τους και τις εικόνες στις κάρτες, και να διηγηθούν τη δική τους φανταστική μοναδική περιπέτεια. Με αυτό τον τρόπο θα αφηγούνται- παίζοντας- κάθε φορά μια... ιστορία.

Το «Κάθε φορά... μια ιστορία!»-Μυθολογία μπορείτε να το βρείτε στο http://www.mythoplastes.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved