Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων-Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων-Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματακαι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από 1,25 εκατ. κάθε χρόνο.

Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που πέφτουν θύματα στον δρόμο ή μέσα στο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, το 2007, την τελευταία χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ειδικά για τα παιδιά, στην Ελλάδα σκοτώνονταν σε τροχαία 34 παιδιά ανά 1.000.000 συνομήλικά τους, η τρίτη χειρότερη καταγραφή στο σύνολο των μελών της Ε.Ε. Η πρόοδος από το 1997 ήταν αμελητέα: η μακάβρια στατιστική τότε έδειχνε 37 στο εκατ. Το 2007 σε επίπεδο Ε.Ε., οι θάνατοι παιδιών είχαν περιοριστεί σε 16/εκατ. έναντι 30/εκατ. το 1997.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι νεκροί στην άσφαλτο μειώθηκαν σημαντικά στη χώρα μας, ως άμεση συνέπεια της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων κατά 37% από τα έτη 2010-12.

Είναι φανερό πως πρόκειται για αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της κυκλοφορίας στους δρόμους λόγω κρίσης και όχι θέσπισης μέτρων ή αλλαγής συμπεριφοράς, εκπαίδευσης των οδηγών κ.λπ. Ανάλογη μείωση είχαν η Πορτογαλία και η Ισπανία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved