Γιατί το φαγητό «στο πόδι» παχαίνει πιο πολύ

Αν στο τέλος της εβδομάδας δεν έχετε χάσει τα κιλά που είχατε βάλει στόχο και αναρωτιέστε γιατί, σκεφτείτε το εξής: Μήπως τρώγατε γρήγορα και πολλές φορές «στο πόδι»;

Γιατί το φαγητό «στο πόδι» παχαίνει πιο πολύ

Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο, καθώς βρετανοί επιστήμονες, μετά από πείραμα που έκαναν σε 60 γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φαγητού «στο πόδι» ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα κλήθηκαν να φάνε μία μπάρα δημητριακών υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες: βαδίζοντας σε έναν διάδρομο, βλέποντας την τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» και συζητώντας με μία φίλη τους.

Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και ένα τεστ γεύσεων, στο οποίο έπρεπε να φάνε από τέσσερα μπολ που περιείχαν διαφορετικό φαγητό το καθένα (τα φαγητά ήταν σοκολάτα, στικ καρώτων, σταφύλια και κριτσίνια). Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Οι εθελόντριες επίμονα έτρωγαν περισσότερο όταν είχαν φάει τη μπάρα των δημητριακών την ώρα που περπατούσαν στον διάδρομο - με την κατανάλωση της σοκολάτας να είναι πενταπλάσια απ' ό,τι όταν έβλεπαν τηλεόραση ή συζητούσαν τρώγοντας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «το φαγητό στο πόδι μάς κάνει να τρώμε περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Όγκντεν, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.

Και πρόσθεσε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το περπάτημα είναι ισχυρότερη μορφή απόσπασης της προσοχής από το φαγητό, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ότι έχει φάει κάτι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved