Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας «βρίσκει» την Ελλάδα με πάνω από 1,2 εκατ. ανέργους που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.

Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας

Οι δουλειές γίνονται όλο και πιο επισφαλείς, ασταθείς ενώ οι νέοι άνθρωποι είναι που επηρεάζονται περισσότερο. Όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη.

Πάνω από 85 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ενώ ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός είναι υποαπασχολούμενοι. Σχεδόν το 93% των θέσεων που προσφέρονται σε νέους ανθρώπους είναι σε άτυπη και ανασφάλιστη εργασία, όπου το εισόδημα είναι 44% χαμηλότερο από το κανονικό και δεν υπάρχει ασφάλεια και επιδόματα.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο αμείβονται με τα δύο τρίτα των αμοιβών των ανδρών και αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε εργασίες με μερική απασχόληση με ποσοστό που κυμαίνεται από 60 έως και 90%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 83% των μερικώς απασχολούμενων είναι γυναίκες.


Η σημερινή ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία (World Day of Decent Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες.

Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Aξιοπρεπή Εργασία είναι:

  • Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
  • Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved