Ο Αττικός ουρανός, μέσα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη

Μικροί και μεγάλοι λάτρεις του Αττικού ουρανού, έχουν πλέον και πάλι την ευκαιρία να τον απολαύσουν, μέσα από το ιστορικό τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Ο Αττικός ουρανός, μέσα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη

Το τηλεσκόπιο Δωρίδη, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο Gautier το 1902 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905 κατά την διάρκεια της έκλειψης Ηλίου στις 30 Αυγούστου. Τα τελευταία σχεδόν 50χρόνια, παρέμενε σε αδράνεια, εξαιτίας της έλλειψης πόρων συντήρησης και αποκατάστασης.


Ο ΟΤΕ και η COSMOTE, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας ανέλαβαν, με το έμπειρο τεχνικό τους προσωπικό, την αποκατάσταση του τηλεσκοπίου και την αναβάθμιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μελέτη για την ηλεκτροδότηση του μονοπατιού που οδηγεί στο τηλεσκόπιο Δωρίδη, καθιστώντας έτσι ακόμα ευκολότερη την πρόσβαση σε όλους.


Πλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον Αττικό ουρανό, να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα και να ανακαλύψουν την ιστορία του Σύμπαντος, μέσα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.


Όσοι ανυπομονούν να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία της παρατήρησης του έναστρου ουρανού, μπορούν να επισκεφτούν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο λόφο Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολη.

Για τις ώρες και μέρες των ξεναγήσεων μπορούν να επικοινωνούν με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Δείτε το ακόλουθο video με την αποκατάσταση του κτιρίου: https://youtu.be/M4Auo0RPAkw

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το:

http://www.cosmote.gr/cosmoportal/page/T37/xml/Company__articleadvanced__tileskopio-doridi/section/Politismos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved