Φανουρόπιτα: Γιατί και πώς τη φτιάχνουμε και τι συμβολίζει;

Κοντά στο σπίτι που μένω, υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Έτσι λοιπόν από το 2007 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, φτιάχνω Φανουρόπιτα και πηγαίνω στον Άγιο.

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Τότε ήταν που άρχισα να ψάχνω γιατί υπάρχει αυτό το έθιμο. Πάντα άκουγα τη μαμά μου ή τη γιαγιά μου να λέει «Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια πίτα!», αλλά ποτέ δεν ήξερα γιατί.

Αυτό το έθιμο λοιπόν σύμφωνα με πολλά βιβλία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο και έπειτα επεκτάθηκε και ολόκληρη τη χώρα. Οι γυναίκες της εποχής, έφτιαχναν Φανουρόπιτες, για να τους φανερώσει ο Άγιος Φανούριος, κάτι που έχασαν ή τον άνδρα που θα παντρευτούν. Κάποιοι άλλοι πάλι, έφτιαχναν τις Φανουρόπιτες, στη μνήμη της μητέρας του για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της, καθώς λέγεται ότι ήταν αμαρτωλή και δεν βοηθούσε κανέναν που είχε ανάγκη.

Έτσι λοιπόν, σήμερα σε πολλές περιοχές της επαρχίας, αρκετές ανύπανδρες κοπέλες φτιάχνουν Φανουρόπιτες και τις πάνε στην εκκλησία για να τις διαβάσουν, ώστε να τους φανερωθεί ο άνδρας που θα παντρευτούν. Άλλοι πάλι φτιάχνουν τις Φανουρόπιτες για να τους φανερωθεί κάτι που έχασαν, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που κρατούν το έθιμο και φτιάχνουν τη Φανουρόπιτα, στη μνήμη της μητέρας του Αγίου.

Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα

Η Φανουρόπιτα έχει πολλά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης. Κάποιοι τη θέλουν να φτιάχνεται με 7 υλικά και κάποιοι με 9. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Συνταγή για Φανουρόπιτα

1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί
  • Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
  • Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη.
  • Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Αφού είναι έτοιμη πασπαλίστε τη με λίγη άχνη και κανέλα.

Χρόνια πολλά και βοήθειά σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved