Φολέγανδρος: Μίνι Οδηγός ξενάγησης για το πιο όμορφο νησί!

Η Φολέγανδρος μέσα από τα μάτια και την καρδιά μου μετά από πολλά χρόνια που την περπατώ και με μαγεύει...

Φολέγανδρος: Μίνι Οδηγός ξενάγησης για το πιο όμορφο νησί!

Η Φολέγανδρος είναι μαγική, χαρισματική, μικρή, ξελογιάστρα, γαλήνια και τυχερή! Θα φθάσετε στο Καραβοστάσι, το οποίο αν και λιμάνι, έχει ωραία νερά και μπορείτε να κολυμπήσετε. Θα αναζητήσετε το «Σύρμα» ένα γλυκό Καφενεδάκι, όπου μπορείτε να πάρετε καφέ, ή πρωινό, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, ομελέτες κλπ. Φθάνοντας στο λιμάνι δεν θα εντυπωσιαστείτε, επομένως μην βγάλετε αμέσως συμπεράσματα. Η Χώρα δεν έχει καμία σχέση με το λιμάνι και η Φολέγναδρος αξίζει γιατί σου αποκαλύπτεται σταδιακά.... Αυτή είναι η μεγάλη της δύναμη.

Δίπλα από το Καραβοστάσι, υπάρχει η Βάρδια με ωραία παραλία όπου θα σύστηνα να πάτε κάποια ημέρα. Γενικά οι παραλίες της Φολεγάνδρου είναι μικρές, αλλά πανέμορφες με πεντακάθαρα νερά. Απλά θα χρειαστείτε μέσο να μετακινηθείτε, ή με τα πόδια, ή με το καραβάκι σε ορισμένες από αυτές. Υπάρχει και ένα λεωφορείο που κάνει συνεχώς δρομολόγια.

Ανεβαίνοντας προς την Χώρα- όπου πιστεύω ότι είναι η ωραιότερη χώρα των Κυκλάδων μακράν- υπάρχουν πολλά χαριτωμένα εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό. Θα πάτε στην «Μέλισσα», ζητήστε την κ. Κατίνα και πέστε ότι είμαστε φίλοι, να φάτε στο «Σίκ» και στο «Σπιτικό»- βρίσκεται λίγο μέσα στην Χώρα, κοντά στον Φούρνο. Άλλο ωραίο εστιατόριο επίσης, είναι η Χρυσοσπηλιά, του Γιάννη και της Φλώρας- πείτε τους ότι είμαστε φίλοι- με εξαιρετικά εδέσματα και ενδιαφέρουσα κακαβιά. Βρίσκεται στην τρίτη πλατεία και πίσω από την Χρυσοσπηλιά, υπάρχει ένα καταπληκτικό μικρό μπαράκι- καφέ το Μικρό, όπου κάποτε έφτιαχναν εξαιρετική σπιτική λεμονάδα. Σήμερα όμως, μπορείτε να πιείτε τα σφηνάκια σας.

Ένα καινούριο εστιατόριο που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια , από το 2010, είναι το Eva's Garden, με πολύ ωραίο και προσεγμένο φαγητό και ίσως gourmet αλλά όχι εξεζητημένο. Νομίζω ότι για μία ιδιαίτερα βραδιά, αξίζει να φάτε εκεί. Οι ιδιοκτήτες του, ήρθαν από την Μύκονο όπου είχαν και την σχετική εμπειρία.

Ο,τι φάτε θα είναι υπέροχο και σπιτικά μαγειρεμένο, αλλά να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ματσάτα (ντόπιο ζυμαρικό) που σερβίρεται με κόκορα, κεφτεδάκια, ή κουνέλι και καρπουζένια, που είναι το ντόπιο γλυκάκι τους με καρπούζι!
Να περιπλανηθείτε στο Κάστρο- με έντονες μεσαιωνικές καταβολές- όπου θα δείτε τα παλιά σπίτια του νησιού και την συγκλονιστική θέα, που μοιάζει με την Καλντέρα της Σαντορίνης και ίσως πιο άγρια κάποιες φορές!

Απέναντι από το ξενοδοχείο Μελτέμι – πίσω από το σχολείο (με την εξαιρετική καθηγήτρια και εικαστικό Πόπη Λιζάρδου) υπάρχει το ξενοδοχείο «Ανεμόμυλος» με ανεπανάληπτη θέα στην Καλντέρα και τον ναό της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) να κρέμεται επιβλητικά από ψηλά, όπου μπορείτε να πάρετε πρωινό, αλλά και νωρίς τα απογεύματα να πιείτε το ποτό σας και να χαλαρώσετε. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Παναγία και να ανάψετε το κεράκι σας. Θα περπατήσετε λίγο – έχει φειδωτό δρομάκι και όχι σκάλες- ίσως ιδρώσετε, ίσως λαχανιάσετε λίγο αλλά αξίζει τον κόπο. Η θέα από εκεί ψηλά είναι μαγική και θα σας αποζημιώσει! Φανταστείτε ότι το ανέβηκα Αυγουστιάτικα με νυφικό, πριν κάποια χρόνια ...

Άλλο χαλαρωτικό σημείο για long πρωινά και κουβεντούλα είναι ο Πόντιος αμέσως μόλις μπείτε στην πρώτη πλατεία της Χώρας. Εχει τα πάντα από ποτά και φαγητά (και ...επιτραπέζια παιχνίδια).

Τα βράδια μετά το φαγητό, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ρακόμελα στην «Αστάρτη», δίπλα στην Μέλισσα, όπου όλο το νησί και οι επισκέπτες, συχνά μαζεύονται και γίνονται μία παρέα, αλλά και λίγο πιο έξω στην «Ρακεντιά» για ποτό, ή καφέ με μοναδική θέα.

Εχουν ανοίξει επίσης καινούρια ξενοδοχεία το «Fata Morgana» στην Χώρα, το Chora Resort και η «Ανέμη» στο Καραβοστάσι. Το δεύτερο- έχει ιδιωτικές πισίνες και γενικά είναι πολύ προχωρημένο για το νησί. Σταθερές αξίες στο νησί, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, είναι το Castro εντός του Κάστρου με φοβερή θέα και ο Βράχος στο Καραβοστάσι!

Εάν τα πρωινά ή λίγο μετά το μπάνιο, η διάθεσή σας χτυπάει κόκκινο για γλυκό, τότε το καφέ «Άραξε» του Στράτου, είναι μοναδική επιλογή με πολύ ενδιαφέροντα και χειροποίητα γλυκά. Βρίσκεται στο πλάι της Κοινότητας, στην πλατεία μπροστά από το Κάστρο. Έμαθα ωστόσο, ότι από πέρυσι λειτουργεί και εστιατόριο!

Ανηφορίζοντας προς την Πάνω Μεριά- να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μπακάλικο της κ. Ειρήνης Ψαρομηλίγκου με πολύ καλό φαγητό, πείτε ότι είμαστε φίλοι, ενώ συστήνω να φάτε στις ταβέρνες του Μίμη, ή στην Μαρία - Συνάντηση- ή στο Ηλιοβασίλεμα. Στην Πάνω Μεριά να δοκιμάσετε τα ματσάτα, προτείνω ανυπερθέτως στην Ειρήνη.

Στην Πάνω Μεριά όμως, υπάρχει και το Λαογραφικό Μουσείο, απλό και λιτό, όπου μπορείτε να πάρετε μία γεύση για το πως ζούσαν τις παλιές εποχές στο νησί, που ήταν πραγματικά δύσκολες!

Καταπληκτική παραλία είναι η Αγκάλη -με τρία εστιατόρια ( Ο Γιώργος με την γυναίκα του Γεωργία έχουν πολύ καλή κουζίνα)- ενώ δίπλα από την Αγκάλη υπάρχει η παραλία του Αγ. Νικολάου- θα πάτε είτε πεζοπορία ένα τέταρτο, είτε με καραβάκι. Εκεί υπάρχει ένα ωραίο καφενείο, υπερυψωμένο, όπου μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας, τον χυμό σας, ή και να φάτε κάτι απλό.

Στην Αγκάλη επίσης, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ξενοδοχείο το Blue Sand, όπου θα πρότεινα μετά το μπάνιο σας να πιείτε το ποτό ή τον καφέ σας, έχει υπέροχη θέα και αξίζει όλα τα λεφτά!

Με καραβάκι επίσης, μπορείτε να πάτε μία ημέρα στο Κάτεργο, αλλά δεν έχει τίποτε εκεί, είναι ερημιά, επομένως οργανωθείτε. Άλλες παραλίες μακρινές αλλά πανέμορφες, είναι το Λιβαδάκι, το Αμπέλι και στο τέρμα του νησιού ο Αι. Γιώργης. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αγιος Νικόλαος και το Αμπέλι - όπου μπορείς να πας με το αυτοκίνητο - είναι ίσως οι καλλίτερες παραλίες του νησιού.

Δίπλα από το Καραβοστάσι επίσης, ωραίες και αρκετά ιδιωτικές παραλίες, είναι το Λιβάδι, Βιτσέντζου, Λατινάκι και Πουντάκι. Το Λιβάδι είναι τέλεια παραλία! Αν αγαπάτε την πεζοπορία, να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα Βορεινά – παραλία που βρίσκεται στον δρόμο Χώρας Άνω Μεριάς, περίπου κάτω από τους μύλους και από τον κεντρικό δρόμο η κατηφόρα είναι γύρω στα 20 λεπτά. Μαγική και μοναχική θα σας συνεπάρει.

Στην Άνω Μεριά επίσης, αξίζει να περπατήσετε και να φθάσετε μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα – αξίζει πολύ τον κόπο- ενώ να γνωρίζετε ότι τα σπίτια τα παλιά στο νησί τα ονομάζουν Θημωνιές!

Το νησί προσφέρεται για περιπάτους, για πεζοπορίες και μικρές ορειβασίες- έχει απίστευτα μονοπάτια – και με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε την αληθινή άγρια και αυθεντική ομορφιά του.

Μην σας φαίνονται πολλά έτσι που τα έγραψα, το νησάκι μας είναι μικρό και θα το γυρίσετε γρήγορα. Φεύγοντας, να μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα φημισμένα παστέλια της κυρίας Δέσποινας από την Πάνω Μεριά, ή από το Καραβοστάσι!

Οι ντόπιοι Φολεγανδρίτες είναι απλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα κοινωνικοί (με πρώτους και καλύτερους τους εκλεκτούς μας φίλους εδώ και χρόνια Νίκο και Τίτα Άγα, αλλά και τον συγγενή μας Γιώργο Καρυστηναίο και την οικογένειά του) και είναι βέβαιο, ότι μέχρι το τέλος των διακοπών σας, θα γίνουν καλοί σας φίλοι!

Εάν ξέχασα κάτι να προτείνω δεν έγινε εσκεμμένα, αλλά από παράλειψη, εσείς φυσικά μπορείτε να ανακαλύψετε την δική σας Φολέγανδρο, η οποία θα σας μαγέψει και θα σας κρατήσει για πάντα κοντά της. Είναι βέβαιο δε, ότι δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.

Καλές διακοπές, ξεκούραστες και μοναδικές!
Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved