Το καλό βιβλίο φάρμακο ενάντια στην καθημερινή ασφυξία

Σε εποχές δύσκολες και κρίσιμες όπως αυτή που διανύουμε μέσα στην ομίχλη της και την καταχνιά της, η ανάγνωση βιβλίων που κρύβουν μέσα τους διδάγματα και χαρίζουν πνευματική ευεξία σε αυτόν που τα μελετάει, μπορούν να προσφέρουν ανάσα και αναπνοή, μία μάσκα πνευματικού οξυγόνου σαν αυτή που πέφτει πάνω από την θέση μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο.

Το καλό βιβλίο φάρμακο ενάντια στην καθημερινή ασφυξία

Από τον Γιάννη Αντωνιάδη

Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να βγούμε από το μελαγχολικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω των οικονομικών συνθηκών, αρκεί να έχουμε ανά χείρας ένα πλούσιο σε νοήματα βιβλίο που θα γίνει η παρέα μας. Αυτό θα μας ξεκουράσει και θα γίνει η φυσική μας αντιβίωση σαν τον χυμό πορτοκαλιού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε ώρες δύσκολες. Γιατί όταν παρατηρείται η συγγραφική αισθητική να βυθίζεται συνεχώς σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, γιατί το χρήμα έχει γίνει κύριος και αποκλειστικός πλοηγός τους, τότε ένα καλό βιβλίο είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Μην λησμονούμε πως ένα βιβλίο που έχει ρίζες, κορμό και φύλλα είναι το δέντρο εκείνο που χαρίζει τον καρπό της γνώσης.

Θαρρώ πως δεν έχουμε τον χρόνο και το χρήμα για να αναλωνόμαστε σε αναγνωστικές περιπέτειες και σε τυχαία κατασκευάσματα που ορίζονται από την διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Γιατί όχι μόνο το βιβλίο δεν είναι μόδα όπως το ρούχο αλλά είναι μία ανάγκη μας. Θεωρώ πως σε αυτό θα σας βρω σύμφωνους. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το βιβλίο ως πολυτέλεια αλλά ως απαραίτητη ουσία στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

Ένα καλό βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, η χαλάρωσή μας, ο φίλος μας, αν του αφιερώσουμε χρόνο και έρευνα σίγουρα θα μας ανταμείψει και εμείς, ως μικροί εξερευνητές που μόλις ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό, θα νιώσουμε άμεσα έναν αέρα χαράς που θα μας πλημμυρίσει. Και ο λόγος που ανατρέχουμε σε ένα βιβλιοπωλείο είναι για να απολαύσουμε την ανεξάντλητη αυτή ικανοποίηση που πηγάζει από την περιήγηση σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που είναι έξω.

Διαβάστε περισσότερα στο culturenow.gr

Δείτε ακόμα:
http://www.culturenow.gr/39390/kung-fu-panda-3-o-po-epistrefei
http://www.culturenow.gr/40057/oi-peirates-toy-aigaioy-sto-theatro-apollwn-sth-syro
http://www.culturenow.gr/40023/ekdhlwseis-sto-plaisio-toy-syros-politismos-2015

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved