Αρχίζω δίαιτα Mothersblog! Πάμε να χάσουμε 8 κιλά μαζί μέχρι το καλοκαίρι/ Συντήρηση δίαιτας

Η δίαιτά μας έφτασε στο τέλος της. Περίπου τρεις μήνες και στο σύνολο 15 εβδομάδων προσεγμένης διατροφής για να φτάσω στον στόχο μου που ήταν τα 8 κιλά.

Αρχίζω δίαιτα Mothersblog! Πάμε να χάσουμε 8 κιλά μαζί μέχρι το καλοκαίρι/ Συντήρηση δίαιτας

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Και τα κατάφερα. Έχασα αυτά τα 8 κιλά που με ταλαιπωρούσαν, έχασα λίπος (και αυτό φαίνεται στον σωματότυπό μου που άλλαξε), έβαλα τη γυμναστική στη ζωή μου και άρχισα να πίνω νερό, που δεν έπινα. Όλα αυτά με βοήθησαν να αλλάξω και να ανανεωθώ. Ακολουθήστε τη δίαιτα που ακολούθησα και εγώ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής από τη διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά και αλλάξτε και τον δικό σας τρόπο ζωής.

Παρακάτω θα βρείτε το «πρόγραμμα συντήρησης» για να μην πάρετε ποτέ τα κιλά που χάσατε, όπως ακριβώς μου το έδωσε η διατροφολόγος και εμένα.

Καλή αρχή σε όσους θα αρχίσουν σήμερα τη δίαιτα και καλή συντήρηση σε όσους ολοκλήρωσαν μαζί μου το πρόγραμμα! Βρείτε ΕΔΩ όλες τις εβδομάδες!

«Μόλις τελειώσατε τη δίαιτα που ακολουθήσατε καιρό, φτάσατε το στόχο σας και θέλετε πλέον να μπείτε στη "συντήρηση". Τι είναι όμως πραγματικά αυτή η "συντήρηση" που όλοι παλεύουν;

Η συντήρηση δεν είναι τίποτα άλλο από τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους και η τήρηση όλων των συμβουλών σωστής διατροφής και ελέγχου των μερίδων που μάθατε κατά την περίοδο της δίαιτας. Η περίοδος της δίαιτας άλλωστε δεν είναι τίποτα άλλο από μία φάση εκπαίδευσης του ατόμου σχετικά με την αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να διατηρήσουμε μακριά τα κιλά που χάσαμε και μην περιμένετε ότι μετά τη δίαιτα θα τρώτε όπως τρώγατε πριν τη δίαιτα και δεν θα παίρνετε βάρος. Αν αφήσετε και πάλι τον εαυτό σας ανεξέλεγκτο, τα κιλά θα επανέλθουν πριν να το αντιληφθείτε. Σκοπός λοιπόν στη φάση της συντήρησης, που είναι ένα εξίσου δύσκολο έργο με την απώλεια βάρους, είναι να μη χάσουμε τον έλεγχο χωρίς όμως να αισθανόμαστε τη στέρηση σε υπερβολικό βαθμό. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Μην ξεχάσετε τις καλές συνήθειες που υιοθετήσατε. Συνεχίστε να καταναλώνετε το πρωινό σας, όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, τοστ ή κουλούρι Θεσσαλονίκης με χυμό πορτοκάλι, γιαούρτι με φρούτα κλπ.
Μην αυξήσετε τις μερίδες! Για να χορταίνετε πιο εύκολα έχετε πάντα στα κυρίως γεύματά σας ως συνοδευτικό ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Προτιμήστε 1 μερίδα οσπρίων με τυρί (2 φορές/εβδομάδα), 1 μερίδα κρέας ή ψάρι με ρύζι ή πατάτες ως συνοδευτικό (2-3 φορές/εβδομάδα), 1 μερίδα λαδερού με τυρί (1-2 φορές/εβδομάδα).
Φροντίστε το δείπνο σας να είναι πάντα ελαφρύ! Μία σαλάτα με λίγο τυρί ή 1 αυγό, γάλα με δημητριακά ή μία φρουτοσαλάτα είναι μερικές πολύ καλές επιλογές.
Τηρείτε τα πέντε γεύματα ημερησίως!
Μην παραλείπετε τα φρούτα σας! Εφόσον αυξήσατε την κατανάλωση των φρούτων κατά την περίοδο της δίαιτας, μην εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια.
Επιτρέπετε στον εαυτό σας μία ατασθαλία την εβδομάδα, είτε αυτό είναι το αγαπημένο σας φαγητό είτε το αγαπημένο σας γλυκό. Φροντίστε όμως να μην υποκύπτετε σε πειρασμούς για περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.
Μην αρχίσετε πάλι τα ανθυγιεινά τσιμπολογήματα εκτός προγράμματος! Αφού καταφέρατε να αποβάλετε αυτή τη συνήθεια, συνεχίστε να είστε εγκρατείς!
Αποφύγετε τα τηγανητά, τις λιπαρές σάλτσες, τα αναψυκτικά και το junk food! Μπορείτε να ενσωματώσετε κάτι από τα παραπάνω μόνο στο πλαίσιο της μίας εβδομαδιαίας "ατασθαλίας".
Μην εγκαταλείψετε την άσκηση! Η άσκηση είναι εκείνη που θα σας "σώσει" σε περίπτωση που ξεφύγετε κάποια μέρα από το πρόγραμμά σας. Μην επαναπαύεστε και μην αφήνετε τον εαυτό σας να τεμπελιάζει!
Μην ξεχάσετε το νερό! Το έχουμε πει πολλές φορές ότι χωρίς επαρκή ποσότητα νερού, ο μεταβολισμός μας δεν μπορεί να "δουλέψει" καλά. Επομένως μην μένετε αφυδατωμένοι!

Συνεχίστε λοιπόν την καλή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να μην επιστρέψετε στις παλιές "κακές" συνήθειες!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved