NESQUIK. Μύθοι, αλήθειες και η σημασία του πρωινού γεύματος για τα παιδιά μας - συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και γεύσης

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί μου άρεσε πολύ το πρωινό γεύμα. Ένα σωστό πρωινό, εξάλλου, σου δίνει ενέργεια όλη την ημέρα και προσφέρει πολύτιμα ιχνοστοιχεία στον οργανισμό που τα χρειάζεται.

NESQUIK. Μύθοι, αλήθειες και η σημασία του πρωινού γεύματος για τα παιδιά μας - συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και γεύσης

Γράφει η Μαρκέλλα Σαράιχα

Ήμουν από τα παιδιά που δεν έπιναν το γάλα. Έτσι η μαμά μου, όπως κάθε μανούλα που θέλει το παιδί της να τρώει καλά, εφοδιάστηκε με το NESQUIK® .

Λίγες κουταλιές αρκούσαν για να γίνει το γάλα... σοκολατένιο και με γεύση που θύμιζε σοκολάτα γάλακτος! Από την πρώτη στιγμή που το ήπια, ξετρελάθηκα. Και δεν ήμουν η μόνη. Το NESQUIK® είχε ξετρελάνει τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου. Όχι μόνο ήπια με το γάλα, χάρη σε αυτό, αλλά ζητούσαμε και το βράδυ ό,τι μας έδινε η μαμά το πρωί!

Σε έρευνα που έγινε σε σχολείο της Louisiana και δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες στο Journal of Adolescent Health βρέθηκε ότι το 19% των μαθητών που παρέλειπαν εντελώς το πρωινό εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερα ποσά διαφόρων μετάλλων και βιταμινών, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους που έπαιρναν κανονικά πρωινό. Αυτό που είναι πολύ βασικό να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι όταν παραλείπουν το πρωινό τους, σπάνια αναπληρώνονται από άλλα γεύματα.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και ευκολία παρακολούθησης του μαθήματος. Ακόμη, τα παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία (ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα) και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του πρωινού γεύματος. Ένα πολύ καλό πρωινό με σωστά προϊόντα, παρέχει στο παιδί το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες, καλής ποιότητας λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες θεμελιώνονται από πολύ μικρή ηλικία. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού είναι αναγκαία για τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την περεταίρω ομαλή ανάπτυξη, τη καλή υγεία καθώς και τη σωματική και πνευματική απόδοση τους απόδοση.

Το NESQUIK® ενισχύει τη διατροφική αξία του γάλατος αφού περιέχει 7 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά το νέο Nesquik Οpti-Start που είναι συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Με τη γεύση του, κάνει το παιδί να πιεί ευχάριστα το γάλα και παράλληλα να λάβει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού, την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ το μαγνήσιο ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και παράλληλα βοηθά ομαλή λειτουργία των μυών. Μάλιστα, 13,5γρ. Nesquik (2 κουταλάκια) μαζί με ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα καλύπτουν το 1/3 των καθημερινών αναγκών του παιδιού σε ασβέστιο. Επιπροσθέτως, καλύπτει το 17% της συνιστώμενης πρόσληψης σε σίδηρο αλλά και σε βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση του. Είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος καθώς και στη γρήγορη επούλωση πληγών.

Ποιοι είναι οι μύθοι όμως γύρω από αυτό το σοκολατούχο ρόφημα και ποιες οι αλήθειες;

Το κακάο στο ρόφημα εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου
Μύθος: Αυτό θα συνέβαινε αν μέσα σε ένα κουτί κακάο, ρίχναμε λίγο γάλα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν ότι το κακάο που περιέχεται σε ένα σοκολατούχο γάλα εμποδίζει την απορρόφησή του ασβεστίου. Άλλωστε το NESQUIK® είναι περισσότερο βιταμινούχο ρόφημα και λιγότερο σοκολατούχο, αφού περιέχει μόνο 21% κακάο, δηλαδή πολύ μικρή ποσότητα για να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Και όχι μόνο αυτό. Παράλληλα είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D που ενισχύει και θωρακίζει περαιτέρω την απορρόφηση του ασβεστίου.

Το NESQUIK®έχει πολλές θερμίδες
Μύθος:2 κουταλάκια NESQUIK® έχουν μόνο 51 θερμίδες, ενώ μαζί με ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα δίνουν στο παιδί 148Kcal. Δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνει περίπου με μισή ώρα άσκησης στο σχολείο ή παίζοντας μισή ώρα ποδόσφαιρο με τους φίλους του.

Το NESQUIK®έχει συντηρητικά
Μύθος: Δεν υπάρχει κανένα συντηρητικό στο NESQUIK®, ούτε τεχνητές χρωστικές. Τα συστατικά του αναγράφονται ξεκάθαρα στη συσκευασία του.

Το NESQUIK®έχει ζάχαρη
Μύθος: Το NESQUIK®περιέχει ορισμένη ποσότητα ζάχαρης, ώστε η θρεπτική αξία να γίνει πιο «εύγευστη». Τα τελευταία χρόνια όμως η ποσότητα της ζάχαρης έχει μειωθεί αισθητά ώστε να δώσουμε στο παιδί τη καλύτερη δυνατή θρεπτική αξία. Από την άλλη πλευρά, η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα παχυντική όπως πολλοί πιστεύουν, και δεν ευθύνεται για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες, φυσικά αν καταναλώνεται με μέτρο. Η συνολική ποσότητα θερμίδων που θα λάβει κάποιος από τη διατροφή του, είναι ο κύριος παράγοντας αύξησης βάρους.

Το NESQUIK®, που είναι και χωρίς γλουτένη, έχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο που συμπληρώνουν τα οφέλη του γάλακτος. (Ο σίδηρος βοηθά στην καλύτερη πνευματική λειτουργία, όπως τη μνήμη και τη συγκέντρωση των παιδιών αλλά και των μεγάλων). Ένα ποτήρι γάλα με NESQUIK®αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα αν το συνοδεύσουν τα παιδιά σας μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved