Εσείς γνωρίζετε για το «Μαθητικό Κυλικείο» στο δημοτικό σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού;

Καθώς ψάχναμε για όμορφα και ενδιαφέροντα θέματα να σας παρουσιάσουμε, πέσαμε πάνω στη σελίδα που διατηρεί το Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού.

Εσείς γνωρίζετε για το «Μαθητικό Κυλικείο» στο δημοτικό σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού;

Στο συγκεκριμένο σχολείο γεννήθηκε πριν από κάποιους μήνες μια καταπληκτική ιδέα η οποία κατέληξε σε μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Δημιούργησαν ένα μαθητικό κυλικείο πρότυπο.

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα του σχολείου, η Διευθύντρια Κατσούγκρη Αναστασία και η εκπαιδευτικός της Ε' Δημοτικού Γκαλιάτα Θεοδοσία, η ιδέα τους γεννήθηκε από την ανάγκη τους για τη λειτουργία κυλικείου στο σχολείο τους. Σκέφτηκαν λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να δουν οι μαθητές τους βιωματικά τη λειτουργία του κυλικείου για ένα τρίμηνο. Παράλληλα, στο μάθημα της Γλώσσας την περίοδο εκείνη θα μιλούσαν για τη διατροφή. Ήταν λοιπόν ευκαιρία να μιλήσουν για το τι πρέπει να έχει ένα σχολικό κυλικείο και μέσα από αυτό τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τη Δράση αυτή.

Κάθε εβδομάδα μία ομάδα αναλάμβανε τη λειτουργία του κυλικείου η οποία ήταν επιφορτισμένη για την παρασκευή των προϊόντων, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος τα παρασκεύαζαν οι γονείς. Το πρωί στην προσευχή δύο παιδιά από την ομάδα ανακοίνωναν τι θα έχει το κυλικείο ενώ στο ταμείο υπήρχαν ειδικές αποδείξεις με τη φωτογραφία και την τιμή του προϊόντος. Η εκπαιδευτικός της τάξης που είχε αναλάβει και την οργάνωση της Δράσης συντόνιζε και την ομάδα.

Τα οφέλη ήταν πολλαπλά:
● Έμαθαν κανόνες υγιεινής για την παρασκευή των τροφίμων.
● Βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους στα Μαθηματικά και συνειδητοποίησαν ότι τα Μαθηματικά είναι στη ζωή μας.
● Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά και αυτό έδωσε χαρά όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στα ίδια τα παιδιά.
● Έμαθαν να διαχειρίζονται χρήματα, να κρατάνε Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων.
● Απέκτησαν συνήθειες καταναλωτή, όπως να δίνουν και να ζητάνε ή να περιμένουν τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν χωρίς να διαμαρτύρονται.
● Ανακάλυψαν το δυνατό πεδίο δράσης τους και τονώθηκε η αυτοπεποίθησή τους.
● Έγιναν υπεύθυνα.
● Όλα γίνονταν με πολύ κέφι, μεράκι, όρεξη και χαρά. Όλα τα παιδιά του σχολείου περίμεναν με ανυπομονησία την ημέρα του κυλικείου. Ήταν όλα ευτυχισμένα!!!!!

Με τη λήξη της Δράσης οι μαθητές της Ε' τάξης αποφάσισαν μέρος των χρημάτων τους να τα δώσουν στο Χαμόγελο του Παιδιού για να ενισχύσουν το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved