Πάσχα 2015: Αυτά είναι τα πιο περίεργα έθιμα για το βράδυ της Ανάστασης στην Ελλάδα!

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και όπως είναι φυσικό, στη χώρα μας το τιμάμε ιδιαίτερα με έθιμα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Πάσχα 2015: Αυτά είναι τα πιο περίεργα έθιμα για το βράδυ της Ανάστασης στην Ελλάδα!

Οι παραδόσεις και τα έθιμα έχουν ξεκινήσει από την αρχή της Μεγαλάς Εβδομάδας και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο όπως και αύριο ανήμερα του Πάσχα, φτάνουν στο αποκορύφωμά τους! Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν ξεχωρίσει! Ποια είναι αυτά;

Στην Κέρκυρα από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μετά την ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης, χτυπάνε οι καμπάνες και από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν πήλινες κανάτες στο δρόμο κάνοντας δυνατό κρότο! Το βράδυ, τα σπίτια δίπλα στην εκκλησία ανοίγουν τα παράθυρά τους και ανάβουν κεράκια που δημιουργούν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα!

Στην Κω, παραδοσιακά κάθε χρόνο αναβιώνουν ένα έθιμο που πολύ δε γνωρίζουν. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, τα δένουν με ένα σχοινί με λίγο μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού. Το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει και να χαλάσει ο κόσμος. Μόλις ο παπάς λέει το «Χριστός Ανέστη», αντιλαμβάνεστε γίνεται πανικός!

Στη Λέσβο και στην Κρήτη το βράδυ της Ανάστασης αφού έχει σημάνει η Ανάσταση, γίνεται η αναπαράστασης της Καθόδου του Χριστού στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο Χριστός λίγο πριν αναστηθεί κατέβηκε στον Άδη για να χαρίσει φως και αιώνια ζωή στους νεκρούς. Έτσι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και αφού έχει ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», κλείνει η κεντρική πύλη της εκκλησίας και από την έξω πλευρά μένει όλος ο κόσμος και ένας παπάς, ενώ μέσα την εκκλησία μπαίνει ένας άλλος. Οι δυο τους αναπαριστούν ο ένας τον Χριστό και ο άλλος τον Άδη και στο τέλος με εντυπωσιακό τρόπο όλοι μπαίνουν μέσα στην εκκλησία και ψάλουν το Χριστός Ανέστη.

Στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με μία πολύ παλιά παράδοση, την ανατολή του Μεγάλου Σαββάτου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση, ενώ με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό αλλά και από τα παράθυρα των σπιτιών!

Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο ο ουρανός γεμίζει από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από όσους παρευρίσκονται στην εκκλησία! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Στη Λιβαδειά, έχουν το περίφημο έθιμο του «λάκκου». Κάθε χρόνο μετά την Ανάσταση και λίγο πριν ξημερώσει η Κυριακή, οι ντόπιοι ετοιμάζουν με προσοχή το λάκκο όπου θα ανάψει η φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, όπου εκεί ψήνονται και τα αρνιά.

Τέλος, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου ή το πρωί της Κυριακής, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Φτιάχνουν ένα ομοίωμα ανθρώπου το δένουν σε ένα δέντρο, βάζουν ξύλο και το καίνε. Το έθιμο αυτό είναι από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά έθιμα στη χώρα μας και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Όπου και αν είστε, περάστε όμορφα το σημερινό βράδυ και νιώστε τη χαρά των γιορτών με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την οικογένειά σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved