Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα;

Από αύριο ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα και τρέχουμε στα μαγαζιά για τις τελευταίες αγορές. Λαμπάδες, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, τα πάντα! Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβολίζουν όλα αυτά;

Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα;

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα είναι αγαπημένες για πολλούς, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Περιμένουν πως και πως το δώρο, ή καλύτερα τα δώρα, από τη νονά ή το νονό, το βράδυ της Ανάστασης με τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα και τα βεγκαλικά , τα σοκολατένια αυγά και όλες τις άλλες παραδόσεις που συνηθίζουμε να τηρούμε αυτές τις ημέρες.

Το κάθε έθιμο έχει το δικό του λόγο ύπαρξης και έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω. Η λαμπάδα που κρατάμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, συμβολίζει το θαύμα της Ανάστασης και είναι συνήθως λευκή γιατί συμβολίζει τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στο θάνατο και το σκοτάδι. Βέβαια, για τα μικρά παιδιά, η λαμπάδα πάει πακέτο με το παιχνίδι, οπότε όταν παραλαμβάνουν τη μεγάλη συσκευασία από το νονό ή τη νονά που έχει και τα δύο μέσα, φυσικά και επικεντρώνονται στο παιχνίδι!

Άλλο αγαπημένο έθιμο για τα παιδιά είναι τα τεράστια σοκολατένια αυγά. Η συνήθεια αυτή έρχεται από το εξωτερικό και έχει να κάνει περισσότερο με τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Όπως και να έχει τα παιδιά τα λατρεύουν!

Τέλος, ένα ελληνικό έθιμο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι η παρασκευή πασχαλινών τσουρεκιών. Όπως και η λαμπάδα, έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι. Τα παραδοσιακά τσουρέκια φτιάχνονται με ένα κόκκινο αυγό στη μέση το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Μιλήστε στο παιδί σας για τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Να είστε σίγουρη ότι θα του κεντρίσετε το ενδιαφέρον!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved