Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα;

Πρωταπριλιά σήμερα και μικροί- μεγάλοι σκαρφίζονται «πλάκες» και ψέματα που θα πουν, γιατί έτσι «θέλει» το έθιμο. Το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο ξεκίνησε από την Ευρώπη.

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα;

Αν και ακούγονται διάφορες εκδοχές σχετικά με το που πρωτογεννήθηκε αυτό το έθιμο, δύο είναι οι επικρατέστερες. Η πρώτη μας έρχεται από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστορία λοιπόν, η Γαλλία του 16ου αιώνα είναι η γενέτειρα του πρωταπριλιάτικου ψέματος. Το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την «1η Απριλίου». Τη χρονιά εκείνη όμως ο Βασιλιάς Κάρολος, το άλλαξε αυτό και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Κάτι που στην αρχή δεν δέχτηκαν όλοι οι πολίτες με τους πιο αντιδραστικούς να συνεχίζουν να γιορτάζουν, την παλιά πρωτοχρονιά τους, την 1η Απριλίου με τους υπόλοιπους να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Κάπως έτσι το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει το έθιμο να ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Η εποχή του ψαρέματος για αυτούς ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Αν και ήταν δεινοί ψαράδες, τα ψάρια εκείνη την εποχή πιάνονταν δύσκολα. Έτσι όταν τους ρωτούσαν πόσα ψάρια έπιαναν, αυτοί έλεγαν ψέματα για να μην φανούν «κακοί ψαράδες». Αυτή η συνήθεια με το πέρασμα του χρόνου έγινε έθιμο.

Από τις δύο εκδοχές, η πρώτη είναι αυτή που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη αφορμή για αυτό το έθιμο. Στην χώρα μας ήρθε τα μεταγενέστερα χρόνια. Στην Ελλάδα, λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε τον άλλο. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούν ότι αν όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.

Δείτε μερικές από τις πρωταπριλιάτικες φάρσες που άφησαν εποχή:

Ελλάδα:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------y 4


Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κονίου που είχε πιει. Το ελληνικό πρωταπριλιάτικο ψέμα ήταν τόσο επιτυχημένο που η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, με πρώτο να πέφτει στην παγίδα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει.

Βρετανία:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------y 1


Το 1993, η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε πως βρέθηκε το χωριό του Αστερίξ, από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης, και ότι οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα χωρίς να υπάρχει ίχνος ρωμαϊκής εισβολής! Όλοι οι αναγνώστες το πίστεψαν.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------y 3

Το 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε ένα οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία όπου όλοι οι τηλεθεατές του, το πίστεψαν, ενώ το 2008, πάλι το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Ότι οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά με προορισμό τα τροπικά δάση της Αμερικής.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------y 2

Καλό μήνα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved