«Προσευχή»: Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους κατά του bullying, που κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο!

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική ταινία που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

«Προσευχή»: Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους κατά του bullying, που κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο!

Η ταινία πραγματεύεται τα συναισθήματα του κάθε παιδιού μέσα από καθημερινές καταστάσεις που κάθε μαθητής βιώνει στην κοινωνία του «Σήμερα».

------------------------------------------------------------------i

Οι πρωταγωνιστές της «Προσευχής» είναι ο Δημήτρης και ο Βασίλης. Το θύμα και ο θύτης. Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ' αυτόν; Αναζητώντας την ταυτότητά τους, μέσα από τη βία, ο ένας θα παίξει με τα όρια του άλλου.

Το Mothersblog.gr επικοινώνησε με το σκηνοθέτη της ταινίας, κο. Θανάση Νεοφώτιστο. Ο ίδιος μας είπε ότι επρόκειτο για μια προσωπική εμπειρία, χωρίς ωστόσο να μας αποκαλύψει αν ήταν ο θύτης, το θύμα ή απλός παρατηρητής.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

Η ταινία σας έχει κερδίσει το Χρυσό Διόνυσο, μιλήστε μας λίγο για αυτή.
Η ταινία έχει να κάνει με δύο παιδιά στην εφηβεία, το Δημήτρη και το Βασίλη, το Χρήστο και το Στέλιο, και έχει να κάνει κυρίως με την ερωτική αφύπνιση, την αναζήτηση ταυτότητας, σε ένα σχολείο όπου υπάρχει και το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Το λεγόμενο bullying.

Πριν δημιουργήσετε την ταινία, κάνατε κάποια έρευνα, μπήκατε σε σχολικές τάξεις, παρακολουθήσατε τέτοιου είδους καταστάσεις;
Έχει να κάνει με πράγματα που είδα ή έζησα στο παρελθόν. Είτε ως παρατηρητής είτε ως ενεργό μέλος αυτού το φαινομένου. Παρόλα αυτά, ναι υπήρξε έρευνα με τους συνεργάτες μου για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πιο ρεαλιστικά το όλο θέμα.

Το bullying αποτελεί την ζοφερή καθημερινότητα εκατοντάδων μαθητών στην χώρα μας έχοντας αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις, ποια είναι η δική σας γνώμη;
Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Θέλω πάντα να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Πάντα υπήρχε ο σχολικός εκφοβισμός, είναι διαχρονικός. Παλιότερα τον έβλεπες μέσα από το «κάνω πλάκα-καλαμπούρι», τώρα έχει και άλλες μορφές καθώς υπάρχει και το διαδίκτυο!

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους μαθητές του Καλλιτεχνικού σχολείου στο Γέρακα;
Άψογη! Τα παιδιά ήταν αρκετά συνεργάσιμα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Υπήρξε κάποιο παιδί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που σας πλησίασε για να σας εκμυστηρευτεί ότι το ενοχλούν ή ότι έχει γίνει το ίδιο θύμα;
Όχι. Στο συγκεκριμένο σχολείο δεν ήταν έντονο το φαινόμενο, ίσως λόγο της καλλιτεχνικής του φύσης. Υπήρχε μόνο σε ήπια μορφή. Για παράδειγμα στη μορφή αστείων που οι περισσότεροι μαθητές δεν το καταλάβαιναν καν.

Οι αναγνώστες μας, που μπορούν να δουν ολόκληρη την ταινία;
Αυτή τη στιγμή η ταινία προβάλλεται σε αρκετά σχολεία με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα σχολικού εκφοβισμού. Όποιος όμως ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στη σελίδα της «Προσευχής», για να δει που προβάλλεται και ποιες ώρες( http://www.prosefhifilm.com/watch-the-movie)

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Ένα δημιούργημα που θίγει ένα καίριο και φλέγον ζήτημα της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας.

{youtube}x3XPsY4LTsI{/youtube}

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved