Διατροφή και θαλασσινά: Τα οφέλη για την υγεία μας που δεν ξέρατε

Οι ημέρες των Αποκριών τελειώσαν και ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Κάποιοι νηστεύουν, κάποιοι άλλοι όχι, είναι πάντως η ιδανική περίοδος για να απολαύσετε φαγητά με θαλασσινά!

Διατροφή και θαλασσινά: Τα οφέλη για την υγεία μας που δεν ξέρατε

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα, οι γαρίδες, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και ότι άλλο θαλασσινό σας αρέσει είναι must για το οικογενειακό τραπέζι και είναι ευκαιρία να επωφεληθείτε από τις λαχταριστές συνταγές που θα έχετε φτιάξει! Το ξέρατε ότι τα θαλασσινά έχουν πολλά και ποικίλα οφέλη για την υγεία μας;

Τα θαλασσινά...

... κάνουν καλό στην καρδιά

Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 οξέα λιπαρά. Μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Μία μελέτη που είχε γίνει έδειξε ότι η κατανάλωση μία παραπάνω μερίδας θαλασσινών ή ψαριών μπορεί να μειώσει κατά 50% τις καρδιακές παθήσεις!

... ενισχύουν την όραση

Από την παιδική μας ηλικία ακούμε τους γονείς μας να μας λένε να φάμε ψάρι γιατί κάνει καλό στα μάτια! Σύμφωνα με τις έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία της όρασης ενώ η ρετινόλη, μια μορφή της βιταμίνης Α, ενισχύει την νυχτερινή όραση.

... προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Τα θαλασσινά περιέχουν ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σώμα να λειτουργεί ομαλά. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τον θυρεοειδή αδένα και το σελήνιο κάνει τα ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο. Επιπλέον τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης άριστες πηγές πολλών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και D.

... βοηθούν τους πνεύμονες

Η κατανάλωση πολλών ψαριών κρατά τους πνεύμονες δυνατούς και πιο υγιείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα θαλασσινά μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος αλλά είναι πολύ ωφέλιμα και για την πρόληψή του.

... προστατεύουν από την κατάθλιψη

Και όμως! Τα θαλασσινά μπορούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη! Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, έχω χαμηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ η κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχή και στην επιλόχειο κατάθλιψη.

... κάνουν καλό στο έντερο

Το άγχος η κακή διατροφή κάνουν τις παθήσεις του εντέρου αρκετά συνηθισμένες στις μέρες μας. Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εντέρου και να δράσει προληπτικά σε φουσκώματα και διάφορες παθήσεις.

... κάνουν καλό στην μνήμη

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα θαλασσινά προστατεύουν από την άνοια και βελτιώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, ένα από τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά, έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της συγκέντρωσης των παιδιών και την ικανότητα ανάγνωσης και συμπεριφοράς.

...κάνουν το δέρμα να φαίνεται υπέροχο

Η κατανάλωση θαλασσινών δεν βοηθά απλώς στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας, αλλά είναι επίσης μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου που κρατά το δέρμα σφριγηλό και ευέλικτο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved