Καθαρά Δευτέρα: Γιορτές και χιουμοριστικά έθιμα ανά την επικράτεια!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Τα μικρά παιδιά χαίρονται την εξοχή (αν έχει καλό καιρό) και πετούν τον αετό τους, ενώ οι μεγάλοι γίνονται παιδιά μαζί με τα παιδιά τους.

Καθαρά Δευτέρα: Γιορτές και χιουμοριστικά έθιμα ανά την επικράτεια!

Εκτός όμως από το πέταγμα του αετού, το χαλβά, τη λαγάνα, τη φασολάδα, το τουρσί και τις ελιές, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το γιορτάζουν λίγο διαφορετικά. Αν λοιπόν ο δρόμος σας, σας έχει βγάλει κάπου κοντά στην παρακάτω πόλεις, μη χάσετε τα δρώμενα τους!

1. Μπουρανί στον Τύρναβο

-----09876


Το Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ένα ολόκληρο γλέντι και παιχνίδια με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους μπουρανίδες.

2. Βλάχικος Γάμος στη Θήβα

--------------7897ui8


Πρόκειται για ένα έθιμο που χρονολογείται από το 1830, μετά δηλαδή, την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη και την Ήπειρο, εγκατέλειψαν τότε τη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Πρόκειται για ένα όμορφο θέαμα που συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και πολλά δρώμενα και έθιμα που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Φανταστείτε το σαν ένα ταξίδι στο χρόνο.

3. Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι

-sdfvsxdv


Είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, αν και το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν σχηματίζοντας κύκλους. Οι γυναίκες κάνουν δικό τους κύκλο και οι άνδρες δικό τους, φορώντας μάσκες ή απλώς έχοντας βαμμένο το πρόσωπό τους με κάρβουνο. Αργότερα χρόνο με το χρόνο, προστέθηκε και το αλεύρι, για αυτό και το έχουν ονομάσει, Αλευροπόλεμο.

4. Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας.

-----------------89o


Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Δύο άνδρες παριστάνουν το ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί. Μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Εκεί διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι, με όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν.

5. Η εκτέλεση της γερόντισσας στη Μεσσήνη Μεσσηνίας

------------0987


Πρόκειται για μια αναπαράσταση της εκτέλεσης της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, όταν του εξήγησε ένα όνειρο που είχε δει ο ίδιος, λέγοντάς του ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας εκεί, φωτογραφηθείτε «κρεμασμένοι» από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας.

6. Ληστές πειρατές

------------879


Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Λεβέντες. Η ονομασία «Λεβέντες» αποδίδεται στους πειρατές. Κοντά τους ακολουθούν και οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και το γλέντι, που κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved