Ερυθροποιητίνη: Η ορμόνη που χρησιμοποιείται για ντόπινγκ στους αθλητές, προστατεύει τα πρόωρα νεογνά!

Η ερυθροποιητίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από τους νεφρούς.

Ερυθροποιητίνη: Η ορμόνη που χρησιμοποιείται για ντόπινγκ στους αθλητές, προστατεύει τα πρόωρα νεογνά!

Ο ρόλος της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι διεγείρει και ρυθμίζει το μυελό των οστών για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Ελβετοί ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί να προστατεύσει τα πρόωρα μωρά που κινδυνεύουν από σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης(JAMΑ)που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, σε σχεδόν 500 βρέφη που είχαν γεννηθεί μεταξύ της 26ης και της 31ης εβδομάδας, έδειξε ότι τρεις δόσεις ερυθροποιητίνης προστάτευσαν τον εγκέφαλο των πρόωρων νεογνών όταν τους χορηγήθηκαν εντός δύο ημερών από τον τοκετό.

Όπως ανέφερε και η Δρ. Ρασια Χα-Βιν που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, «Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι μπορεί να περιορίσει τις εγκεφαλικές βλάβες των πολύ πρόωρων νεογνών!». Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε πρόωρα μωρά αλλά για να μειώσουν την ανάγκη μετάγγισης αίματος.

Παρόλα αυτά όμως οι ερευνητές επισημαίνουν πώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα πρώτα τους αποτελέσματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved