Πότε πρέπει να αρχίσουμε να πλένουμε τα δοντάκια του;

Όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια του παιδιού μας όλοι ενθουσιαζόμαστε. Ο πόνος και η ταλαιπωρία έλαβαν τέλος προς τοπαρόν και το χαμόγελό του γίνεται σιγά σιγά ακόμη πιο όμορφο. Πώς πρέπει όμως να περιποιούμαστε τους πρώτους επισκέπτες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δημιουργηθούν στο μέλλον προβλήματα;

Πότε πρέπει να αρχίσουμε να πλένουμε τα δοντάκια του;

Η καθαριότητα και η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που τα δοντάκια του εμφανίζονται περίπου στους 6 με 12 μήνες. Στην αρχή αυτό μπορεί να γίνει με ένα βρεγμένο αποστειρωμένο πανί και στη συνέχεια με μια γάζα.

Μόλις το παιδάκι περάσει τους 12 μήνες και τα πιο πολλά δοντάκια έχουν ήδη βγει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα πάντα με την συμβουλή του παιδιάτρου μας. Καλό είναι τον πρώτο καιρό να αποφεύγουμε τη χρήση οδοντόπαστας γιατί θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεπλύνουμε με ασφάλεια το στοματάκι του παιδιού μας. Αυτό μπορεί να γίνει μετά τους 18 μήνες που μπορούμε καλύτερα να του μάθουμε να κάνει πλύσεις και να διαχειρίζεται μόνο του την προσωπική του υγιεινή.

Όσον αφορά τη σωστή θέση που πρέπει να έχουμε όταν βοηθάμε το παιδί μας να πλύνει τα δόντια του αυτή είναι να στεκόμαστε από πίσω του και να κρατάμε σταθερό το σαγόνι του με το χέρι μας. Έτσι το βοηθάμε και παράλληλα του μαθαίνουμε πώς θα τα καταφέρει μόνο του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved