Λαχανικά και παιδί: Σταματήστε να πιέζετε τα παιδιά σας, τα στρέφετε εναντίον!

Οι ειδικοί φωνάζουν, «μην πιέζετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά»! Αν έχετε ένα παιδί που τρώει λαχανικά είστε πολύ τυχεροί καθώς οι περισσότεροι δεν έχουμε. Γονείς που πιέζετε τα παιδιά σας, πάρτε καρέκλα και καθίστε. Τα νέα μας θα σας εκπλήξουν. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, λέει πως 3 στους 4 γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας 2-12 περιγράφουν μια μέρα τους με λαχανικά «πόλεμο»!

Λαχανικά και παιδί: Σταματήστε να πιέζετε τα παιδιά σας, τα στρέφετε εναντίον!

Μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό. Οι ερευνητές εξηγούν πως εμείς οι ίδιοι οι γονείς με τον τρόπο μας, τον τρόπο δηλαδή που πιέζουμε τα παιδιά μας να φάνε, τα στρέφουμε προς την αντίθετη πλευρά. Δηλαδή να μην τα τρώνε. Η διατροφολόγος Σούζι Μπάρελ, έχει τη δική της θέση σχετικά με το γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε.

«Σε γενικές γραμμές, στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά. Γιατί; Γιατί εσείς οι γονείς είσαστε τόσο απελπισμένοι για να φάνε κάτι πορτοκαλί και κάτι πράσινο σε καθημερινή βάση, που ξεχνάτε να διδάξετε στα παιδιά σας να τους αρέσουν τα λαχανικά και πραγματικά είναι τόσο απλό. Σκεφτείτε το. Στα παιδιά, αρέσουν τα τρόφιμα, που τους διδάσκετε να τους αρέσουν. Ανταμείβετε με καραμέλες, με τρόφιμα γλυκά, μπισκότα, λέτε «ασυνείδητα» Μμμ έχουμε κρέας σήμερα, αλλά ποτέ δεν ανταμείψατε με ένα φρούτο κόκκινο ή με κάτι λαχανικό».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά, τα μικρά παιδιά κυρίως, δεν χρειάζονται πολλή τροφή. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω μας, ότι δηλαδή χρειάζονται πάντα περισσότερο και ότι Θεός φυλάξει δεν τρώνε αρκετά. Αν για παράδειγμα το παιδί γυρίσει από το σχολείο ή το παιχνίδι κουρασμένο, επιμένει να μην το βασανίσουμε να φάει λαχανικά και φρούτα. Προφανώς θα είναι κουρασμένο και αν επιμείνουμε θα το στρέψουμε εναντίον.

Καλό θα ήταν λοιπόν σαν γονείς να χαμηλώσουμε λίγο τις προσδοκίες μας. Εξάλλου αυτό δεν κάνουν πάντα τα παιδιά τρώνε ότι τους λέμε να μην φάνε, και δεν τρώνε αυτό που τους λέμε να φάνε. Αλλάξτε λίγο την σειρά σας και την στάση σας και τα αποτελέσματα θα σας ικανοποιήσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved