Ηλιος, θάλασσα, πισίνα και λούσιμο: οι «εχθροί» των μαλλιών μας. Χρήσιμες συμβουλές για υγιή μαλλιά το καλοκαίρι!

Ο ήλιος, η θάλασσα και οι πισίνες ταλαιπωρούν και καταστρέφουν τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται, να γεμίζουν ψαλίδα και να φαίνονται θαμπά και ξηρά.

Ηλιος, θάλασσα, πισίνα και λούσιμο: οι «εχθροί» των μαλλιών μας. Χρήσιμες συμβουλές για υγιή μαλλιά το καλοκαίρι!

Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να αποφύγετε τα καλοκαιρινά προβλήματα των μαλλιών.

Ήλιος

Οι ακτίνες UV που βλάπτουν το δέρμα προκαλούν αντίστοιχες βλάβες και στα μαλλιά αν δε χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη προστασία. Ο ήλιος διασπά τους δεσμούς που καθιστούν ισχυρή την κερατίνη της τρίχας και οδηγεί σε αδύναμα μαλλιά και στο ξεθώριασμα του χρώματος. Για την πρόληψη της φθοράς των μαλλιών από τον ήλιο θα βοηθούσε να φοράτε ένα καπέλο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαλλιών, το οποίο θα πρέπει να το ανανεώνετε συχνά.

Θάλασσα

Η περιεκτικότητα των μαλλιών σας σε νερό είναι αυτό που τα κάνει να φαίνονται ελαστικά και ενυδατωμένα. Εάν χάσουν την υγρασία τους και αν η υγρασία δεν αναπληρωθεί, θα γίνουν αφυδατωμένα και ξηρά.

Το θαλασσινό νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι γεγονός που σημαίνει ότι απομακρύνει το νερό από τα μαλλιά με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται τραχιά και θαμπή, να παρατηρούνται εύθραυστες άκρες και τα μαλλιά να μπερδεύονται και να είναι δύσκολο να χτενιστούν.

Αποφύγετε τις βουτιές στη θάλασσα, ξεπλένετε το θαλασσινό νερό από τα μαλλιά σας και χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα που δε ξεβγάζεται για να τα ενυδατώνετε.

Πισίνα

Μία σύντομη έκθεση σε χλωριωμένο νερό δεν θα βλάψει τα μαλλιά σας, αλλά θα τα κάνει ξηρά τουλάχιστον για μία ημέρα. Αντίθετα η μεγάλη παραμονή μέσα στην πισίνα μπορεί να καταστρέψει ή να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας, ιδίως αν είναι πολύ ανοιχτό.

Το κρανίο παράγει λάδι για να προστατεύει και να ενυδατώνει τα μαλλιά από την καθημερινή φθορά. Το χλώριο της πισίνας όμως αφαιρεί το λάδι και προκαλεί ξηρότητα στο τριχωτό της, αυξημένα πορώδη και εύθραυστα μαλλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντική ζημιά. Επιπλέον τα οξειδωμένα μέταλλα (χαλκός) που περιέχονται στο νερό της πισίνας δεσμεύουν την πρωτεΐνη της τρίχας και αφήνουν ένα πράσινο χρώμα στα μαλλιά.

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να αποτρέψετε τις καταστρεπτικές συνέπειες της πισίνας στα μαλλιά σας. Καταρχήν πριν βουτήξετε στην πισίνα βρέξτε τα μαλλιά σας με νερό βρύσης ή απλώστε μία μαλακτική κρέμα που δεν ξεπλένεται, γιατί έτσι θα είναι πιο δύσκολο το χλώριο να συνδεθεί σε αυτά. Φοράτε σκουφάκι, ξεπλένετε τα μαλλιά σας κατά την έξοδο από την πισίνα και χρησιμοποιείτε ειδικά σαμπουάν και μάσκες για την ενυδάτωση των μαλλιών και την αποκατάσταση των ζημιών.

Λούσιμο

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το συχνό ή μη λούσιμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συχνό λούσιμο καταστρέφει το φυσιολογικό λάδι που παράγει το τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά και θαμπά.

Από την άλλη πλευρά το χλώριο, το αλάτι και τα αντηλιακά καταστρέφουν τα μαλλιά και θα πρέπει να ξεπλένονται, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος έκθεσης σε αυτά.

Είναι προτιμότερο τα μαλλιά να παραμένουν καθαρά και γι' αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σαμπουάν με χαμηλό pH κατάλληλο για συχνή χρήση. Επιπλέον η μαλακτική κρέμα υποκαθιστά έως ένα βαθμό τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών που αφαιρείται με το λούσιμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved