Το παιδί σας, δαγκώνει; Να, πως θα το σταματήσετε!

Όλα τα παιδιά και αν όχι όλα αλλά τα περισσότερα, περνούν μία φάση που δαγκώνουν. Τα μικρά παιδιά γιατί βγάζουν δόντια και τα μεγαλύτερα γιατί δεν περνάει το δικό τους. Σαν γεγονός σας προβληματίζει αλλά ότι κι αν δοκιμάσατε, το παιδί σας εξακολουθεί να δαγκώνει τόσο εσάς όσο και τα παιδιά στο νηπιαγωγείο - σχολείο.

Το παιδί σας, δαγκώνει; Να, πως θα το σταματήσετε!

Το παιδί στην ηλικία των 2-4 θα το ξεπεράσει από μόνο του , καλό όμως θα ήταν να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα. Βασική προϋπόθεση για το πετύχουμε είναι να διατηρούμε σταθερή στάση και να επιμένουμε στους κανόνες που θα θέσουμε στο παιδί.

Πρώτα απο όλα προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία. Μήπως το παιδί σας βγάζει τα πίσω δόντια; Μήπως έχει κάποιο καινούργιο φίλο ή συμμαθητή που δαγκώνει κι απλώς τον μιμείται;

Μην ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά με κανένα τρόπο. Αν δαγκώσει εσάς ή κάποιον άλλο, μην γελάσετε ακόμα κι αν δεν πονέσατε. Το παιδί θα πιστέψει πως όλο αυτό είναι ένα ωραίο παιχνίδι και σίγουρα θα θελήσει να το ξαναπαίξει, με σας ή με κάποιο άλλο παιδάκι.

Αντιδράστε άμεσα ώστε το παιδί να συνδέσει τις συνέπειες με το δάγκωμα. Αν το παιδί σας δαγκώσει κάποιο άλλο εξαιτίας ενός παιχνιδιού, πάρτε του το παιχνίδι και μην του το ξαναδώσετε για αρκετή ώρα. Αν δαγκώσει εσάς γιατί δεν του δίνετε αυτό που θέλει, π.χ. σοκολάτα, κάντε σαφές ότι δεν θα ξαναδεί σοκολάτα αν δεν σταματήσει να δαγκώνει.

Αν το παιδί δαγκώσει κάποιο άλλο παιδάκι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, πάρτε το από την παρέα του και μιλήστε του αμέσως. Πείτε του με αυστηρό τόνο, ότι αν δεν ζητήσει συγνώμη ή αν ξαναδαγκώσει θα φύγετε. Και αν το ξανακάνει, τότε πάρτε το και φύγετε ώστε να καταλάβει ότι αυτή είναι η συνέπεια της κακής του συμπεριφοράς.

Είναι απαραίτητο να μάθει να ζητάει συγνώμη! Εξηγήστε του ότι είναι κακό να κάνουμε τους άλλους να πονούν και ότι δεν κάνουμε στους άλλους αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν. Δεν θα δείξει να το καταλαβαίνει εκείνη τη στιγμή αλλά με την επανάληψη και σιγά σιγά θα καταλάβει τι εννοείτε.

Μην χτυπάτε το παιδί σας για να το τιμωρήσετε, αυτό έχει αντίθετα αποτελέσματα γιατί το παιδί θα κάνει το συνειρμό ότι κάθε φορά που θα δαγκώνει εσείς θα αντιδράτε. Σε αυτή την περίπτωση ρισκάρετε το παιδί σας να εκδηλώνεται επιθετικά κάθε φορά που θέλει να τραβήξει την προσοχή πάνω του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved