«Ευχαριστώ» και «Συγνώμη». Δυο λέξεις- κλειδιά για εμάς και τα παιδιά μας

Βοηθήστε πρώτα εσείς το παιδί σας να μάθει και να κατανοήσει σε βάθος τους πιο σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι εκφράζουν αληθινό σεβασμό και εκτίμηση προς τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Ευχαριστώ» και «Συγνώμη». Δυο λέξεις- κλειδιά για εμάς και τα παιδιά μας

Δύο από τις πιο ουσιαστικές λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ανάλογα με την περίσταση, είναι το «ευχαριστώ» και το «συγνώμη»! Σημασία δεν έχει το παιδί σας να μάθει μόνο ποιες είναι οι σωστές εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιεί αλλά για πιο σκοπό τις λέει και να κατανοήσει σε βάθος, (όσο τουλάχιστον μπορεί)την ουσιαστική σημασία ορισμένων τρόπων συμπεριφοράς αλλά και τον λόγο που αυτοί διευκολύνουν την ζωή μας.

Απαράβατος κανόνας ώστε να μπορέσει το παιδί σας να κατανοήσει αλλά και να «εκπαιδευτεί» στο να χρησιμοποιεί αυτές τις δυο πολύτιμες εκφράσεις είναι να βλέπει πρώτα εσάς να τις χρησιμοποιείτε «απλόχερα»! Τα παιδιά, θα σας μιμηθούν και θα μάθουν απο εσάς. Μην χάσετε τον χρόνο σας διδάσκοντάς του, πότε πρέπει να τα πει. Κάντε πράξη την διδασκαλία σας. Για παράδειγμα, να του λέτε πάντα «ευχαριστώ» όταν σας δίνει κάτι και «συγνώμη» όταν αντιλαμβάνεστε ότι κάνετε κάτι ή είπατε κάτι που το ενοχλεί. Έτσι θα μάθει με τον καιρό πως όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη λέμε «ευχαριστώ» και όταν κάνουμε κάτι λάθος που ενοχλεί ή στενοχωρεί τους άλλους «συγνώμη»!

Μέσα απο αυτή την διαδικασία το παιδί θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί αυτές τις δυο λέξεις, όχι επειδή μας το ζητούν ή επειδή μας υποχρεώνουν αλλά επειδή νιώθουμε πραγματικά πως έχει σημασία και αξία να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε το παιδί όταν θα τις χρησιμοποιήσει στο λεξιλόγιό του αλλά δεν πρέπει και ποτέ να το τιμωρήσουμε ή να το επιπλήξουμε επειδή δεν τις είπε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved