Επαναστατική ανώδυνη μέθοδος εξαφανίζει τα περιττά κιλά

Μια νέα πρωτοποριακή και ανώδυνη μέθοδος, η οποία για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πριν 3 χρόνια στην διάσημη κλινική Mayo, υπόσχεται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και 30 κιλά, χωρίς να υποβληθείτε σε κανενός είδους εγχείρηση.

Επαναστατική ανώδυνη μέθοδος εξαφανίζει τα περιττά κιλά

Η νέα μέθοδος σύμφωνα με τον κ. Τσιώτο Γρηγόριο, Χειρουργό Πεπτικού και Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής στη Mayo Clinic απευθύνεται σε όσους θέλουν να μειώσουν την χωρητικότητα του στομάχου τους, επομένως και την ημερήσια κατανάλωση του όγκου της τροφής. Η διαφορά της νέας μεθόδου endosleeve από τα γνωστά χειρουργεία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας βρίσκεται στο ότι δεν απαιτεί καμία χειρουργική επέμβαση.

Απλά, γίνεται με τη χρήση ενός ενδοσκοπίου, όπως μια γαστροσκόπηση, το οποίο δεν προκαλεί τραυματισμούς, ούτε τομές. Η μέθοδος δεν απαιτεί νοσηλεία και παραμονή σε νοσοκομείο ή στο σπίτι, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά ή ο διαβήτης. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να μην πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιώτο, η μέθοδος στοχεύει στη «μείωση των διαστάσεων του στομάχου, ώστε να μειωθεί η χωρητικότητά του (δηλαδή να χωράει λιγότερο φαγητό) χωρίς εγχείρηση (δηλ. χωρίς καμία απολύτως τομή, ούτε καν λαπαροσκοπική), αλλά με χρήση ενδοσκοπίου, όπως ακριβώς γίνεται μία απλή γαστροσκόπηση. Η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου αναγκάζει σε μειωμένη πρόσληψη φαγητού και άρα σε μείωση του βάρους» όπως εξηγεί.

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν
Η αρχική εφαρμογή της μεθόδου αυτής στην Mayo Clinic ήταν και συνεχίζει να είναι σε υπέρβαρους ασθενείς που ΔΕΝ έχουν όμως νοσογόνο παχυσαρκία δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35 . Μπορεί επομένως να εφαρμοστεί σε περισσότερους ανθρώπους από όσους οι κλασσικές πλέον χειρουργικές μέθοδοι, διότι απλώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζεται ή θέλουν να χάσουν 15-30 κιλά και δεν μπορούν, συγκριτικά με όσους έχουν νοσογόνο παχυσαρκία και χρειάζεται να χάσουν 40 ή περισσότερα κιλά. Η δεύτερη εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε εγχείρηση γαστρικού bypass ή sleeve αλλά αργότερα ξαναπήραν βάρος.

Αυτό οφείλεται σε διεύρυνση με τον καιρό του μικρού στομάχου ή της ένωσής του με το έντερο. Με την ενδοσκοπική αυτή μέθοδο, τοποθετούμε ραφές εντός του στομάχου και αποκαθιστούμε την αρχική κατάσταση, οπότε το παραπανίσιο βάρος χάνεται ξανά. «Το endosleeve στους ασθενείς αυτούς ειδικά, είναι σωτήριο διότι προσφέρει την μοναδική μη χειρουργική λύση στο πρόβλημα επανάκτησης βάρους μετά και παρά την εγχείρηση που προηγήθηκε».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όταν και όπου γίνεται σωστή επιλογή ασθενών, η μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Σημειώνεται πως είναι απολύτως απαραίτητος ο ειδικά εκπαιδευμένος και με αποδεδειγμένη εμπειρία γαστρεντερολόγος. Η μέθοδος είναι ενδοσκοπική, γίνεται δηλαδή με γαστροσκόπηση. Τοποθετούνται ειδικές ραφές εντός του στομάχου και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την απόλυτη συμμετοχή ειδικότατου γαστρεντερολόγου. Το endosleeve δεν χρειάζεται νοσηλεία. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του σε λίγες ώρες ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επομένη ημέρα, όπως ακριβώς θα έκανε και αν υποβαλλόταν σε μία απλή γαστροσκόπηση.

Για 15 ημέρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο τροφές περασμένες στο blender/mixer. «Αυτό συμβαίνει διότι θέλουμε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στις εσωτερικές ραφές του στομάχου να σταθεροποιηθούν και να μην "παραβιαστούν", ας πούμε, από σκληρές αμάσητες τροφές που θα αύξαναν πολύ την πίεση εντός του στομάχου. Κατά τα άλλα, η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή κατανάλωσης πολλών ρευστών γλυκών ή αλατιού ισχύουν, όπως πρέπει να ισχύουν και σε όλους τους ανθρώπους», καταλήγει ο κ. Τσιώτος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Τσιώτο Γρηγόριο, Χειρουργό Πεπτικού, Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic, τηλ. Επικοινωνίας: 6972094230 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digestive-surgery.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved