Τεστ: Εσύ σε ποιον τύπο μαμάς ανήκεις;

Δεν θα είναι λίγες εκείνες οι φορές που κάποια στιγμή θα είπατε:Είμαι σωστή μαμά; Κάνω κάτι λάθος; Μήπως είμαι υπερβολική; Μήπως είμαι πολύ χαλαρή; Για να μην μένετε με την απορία, κάντε το παρακάτω τεστ για να δείτε τι τύπος μαμάς είστε!

Τεστ: Εσύ σε ποιον τύπο μαμάς ανήκεις;

1) Όταν ήσουν στον 7ο μήνα της κύησης, ποιο από τα παρακάτω σε χαρακτήριζε;

Α) Ήσουν τόσο ενθουσιασμένη που συνέχεια το συζητούσες με την οικογένειά σου. Αγοράσες όλα τα βρεφικά είδη που θα χρειαζόσουν και διάβαζες όλα τα περιοδικά και τα βιβλία που έπεφταν στα χέρια σου περί εγκυμοσύνης.
Β) Το δωμάτιο το είχες έτοιμο. Είχες κάνει 3 πάρτυ αναγγελίας εγκυμοσύνης και η βαλίτσα για το μαιευτήριο ήταν έτοιμη.
Γ) Μόλις που αγοράσες το πρώτο παντελόνι εγκυμοσύνης και θα έβλεπες για πρώτη φορά το «Κοίτα ποιος μιλάει».

2) Το παιδάκι σου βρέχει το παντελονάκι του κατά την διάρκεια που το πας στο σχολείο, τι κάνεις;

Α) Του λές «όλα καλά» και περιμένεις να το πας στο σχολείο για να το αλλάξεις στην τάξη με την δεύτερη αλλαξιά που έχεις στο αυτοκίνητό σου για ώρα ανάγκης.
Β) Αμέσως σταματάς το αυτοκίνητο το αλλάζεις. Κάνεις αναστροφή για το σπίτι πετας τα ρούχα στο πλυντήριο, παίρνεις μια αλλαξιά ρούχα για να αντικαταστήσεις αυτά που του φορέσες και φεύγεις για το σχολείο. Πάντα στην ώρα σας φυσικά καθώς τα πάντα τα έχεις υπό έλεγχο και υπολογισμένα.
Γ) Συνεχίζεις την οδήγηση και ή δανείζεσε ρούχα από την φίλη σου στο σχολείο ή σταματάς σε ένα κατάστημα καθοδόν και αγοράζεις ένα εσώρουχο και ένα παντελόνι για να τα βολέψεις.

3) Το 16 άχρονο παιδί σου, έχει κλέψει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου για μια βόλτα. Δεν το γνωρίζεις αλλά σου το καρφώνει μια γειτόνισσα που το είδε να περνάει από μπροστά της. Ποια είναι η δική σου αντίδραση;

Α) Στην αρχή χαμογελας. Εξάλλου έκανες κάτι αντίστοιχο και εσύ όταν ήσασουν στην ηλικία του. Του μιλάς χαλαρά, του λές και το δικό σου περιστατικό και ορίζεις μια μικρή τιμωρία ανάλογη του «εγκλήματος».
Β) Τα λες ένα χεράκι στην γειτόνισσα που ασχολείται με το παιδί σου. Και του απαγορεύεις την οδήγηση μέχρι να πάρει το δίπλωμα στα χέρια του. Εξάλλου ενδιαφέρεσε μόνο για την ασφάλειά του.
Γ) Είσαι περήφανη για το παιδί σου. Επιτέλους μεγάλωσε και κάνει μαγκιές για να εντυπωσιάσει. Σου αρέσει και το ενθαρρύνεις.

4) Η 15άχρονη κόρη σου, σου ζητάει την άδεια για να βγει το πρώτο της ραντεβού.

Α) Είσαι χαρούμενη που επιτέλους έφτασε αυτή η στιγμή. Είσαι σίγουρη μαζί της καθώς έχεις περάσει ώρες κουβέντας για το τι να προσέξει και τι όχι σε ένα ραντεβού ή μια σχέση. Της έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Θα βγει και θα επιστρέψει νωρίς.
Β) Συμφωνείς αλλά πρώτα το παιδί που θα βγει πρέπει να περάσει από το σπίτι για να την πάρει. Να τον δεις και αν σου αρέσει έχε καλώς, διαφορετικά μια ώρα το πολύ και πάλι πίσω.
Γ) Της λες δεν χρειάζεται να ζητάει άδεια. Μπορεί να πάει όπου θέλει.

5) Σου πείρε ατελείωτες ώρες να ετοιμάσεις ένα όμορφο γεύμα για εσένα, τον σύζυγό σου και το 5χρονο παιδάκι σου. Το μενού περιέχει ψητό ψάρι, λαχανικά στον ατμό και πουρέ πατάτας. Το παιδί όμως μόλις βλέπει το φαγητό ξινίζει τα μουτράκια του, σπρώχνει με το χέρι του το πιάτο και λέει «μπλιαχ». Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου.

Α) Θα προσπαθήσεις με διάφορα τεχνάσματα και φανταστικές ιστορίες να το κάνεις να δει με άλλο μάτι το φαγητό. Έστω και πέντε κουταλιές είναι αρκετές. Αρκεί να δοκιμάσει όμως.
Β) Δεν πειράζει ας μην φάει και μια μέρα δεν χάλασε ο κόσμος. Θα ετοιμάσεις κάτι άλλο για να φάει. Εξάλλου δεν θέλεις να το πιέσειςκαι να το στεναχωρέσεις.
Γ) Θα το αφήσεις νηστικό και όταν πεινάει θα του βγάζεις μπροστά του το ίδιο φαγητό. Που θα πάει θα πεινάσει και θα υποκύψει.

6)Έχεις επέτειο με τον σύζυγό σου και θες να βγείτε μια βόλτα. Ποιος θα κρατήσει το παιδί;

Α) Κανονίζεις να έρθει η κοπέλα που στο κρατάει όταν έχεις δουλειές.
Β) Έχεις καταφέρει να μένουν κοντά σου ή οι γονείς σου ή τα πεθερικά σου ώστε να τους στριμώχνεις κάτι τέτοιες στιγμές.
Γ) Τηλεφωνείς στην γειτόνισσα και της λες ότι προέκυψε κάτι ξαφνικό και θα βγεις. Δεν την ρωτάς απλά της ανακοινώνεις ότι θα περάσεις να αφήσεις το παιδί.

Περισσότερα Α
Η «σωστή» μαμά
Είσαι η μαμά που αγαπά το παιδί της για αυτό που πραγματικά είναι. Είσαι στοργική και δίκαιη. Ακολουθείς τους κανόνες αλλά λυγίζεις και προσπαθείς να καταλάβεις το παιδί σου σε πολλές καταστάσεις. Βοήθα το να αγαπήσει τον εαυτό του και να αναπτύξει την αυτονομία του και τα χαρίσματά του. Να στηρίζεις τις επιλογές του και να του επιτρέπεις να κάνει λάθη δίνοντάς του τη δυνατότητα να μάθει μέσα από αυτά. Θα μεγαλώσεις ένα παιδί που θα ξέρει να συγχωρεί, να ακούει και κυρίως να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους με τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους.

Περισσότερα Β
Η υπερπροστατευτική μαμά
Είσαι η μαμά που θα δυσκολευτεί πολύ στον αποχωρισμό. Είσαι υπερπροστατευτική και δεν θέλεις με τίποτε να χαλάσεις το χατίρι του παιδιού σου. Το παν για εσένα είναι να τα έχει όλα και να μην κλαίει ποτέ γιατί στεναχωριέσαι με το κλάμα του. Τα όρια και οι κανόνες που χρησιμοποιείς δεν στοχεύουν στην ανεξαρτησία και τη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά να βάλουν σε λήθαργο την αυτονομία του.
Άφησε το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του ακόμη και λάθη. Μόνο έτσι θα εξελιχτεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μόνο φόβο και ανασφάλεια θα του προκαλέσεις κάνοντας το ανήμπορο να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση μόνο του.

Περισσότερα Γ
Η Χαλαρή Μαμά
Είσαι περισσότερο φίλη με το παιδί σου παρά μαμά. Είσαι χαλαρή σε πολλά θέματα και οι λέξεις «όρια» και «πειθαρχία» δεν συνάδουν με εσένα και τα πιστεύω σου. Ενδεχομένως στα παιδικά σου χρόνια να δέχτηκες αρκετή πίεση από τους γονείς σου και δεν θέλεις να κάνεις τα ίδια λάθη με εκείνους. Υποσυνείδητα φοβάσαι μην χάσεις την αγάπη του παιδιού σου για αυτό και πας με τα νερά του. Λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι αφήνοντας ελεύθερο χώρο στο παιδί σου για να νιώσει από νωρίς ανεξάρτητο.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ξεκίνα να βάζεις κάποια όρια μικρά ώστε να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο. Γίνε αυστηρή εκεί που πρέπει και δείξε σταθερότητα στις καινούριες σου αποφάσεις. Το να οριοθετήσεις κάποιους κανόνες δεν θα σε κάνουν κακή μαμά... Θα κάνουν ένα καλύτερο και πιο δυναμικό παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved