Φτιάξτε τον δικό σας χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα – Τι θα χρειαστείτε

  • Γιατί πετάμε χαρταετό
  • DIY χαρταετός για την Καθαρά Δευτέρα
Φτιάξτε τον δικό σας χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα – Τι θα χρειαστείτε

Φέτος το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει χωρίς περιοριστικά μέτρα. Ήδη, πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να περάσουν το τριήμερο μακριά από την πρωτεύουσα ενώ και οι μονοήμερες εκδρομές είναι επίσης αυξημένες.

Ανεξάρτητα από το που θα γιορτάσετε τα Κούλουμα, θα χρειαστείτε σίγουρα χαρταετό.

Χαρταετός - έθιμο

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.

Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή και η τοποθεσία που ο πρώτος χαρταετός ανέβηκε στον ουρανό, όμως πιθανότατα οι Κινέζοι έκαναν την αρχή με μια κατασκευή που αντέγραφε τη μορφή των πουλιών. Οι χαρταετοί, λοιπόν, έκαναν την εμφάνιση τους στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια. Εκεί ήταν διαθέσιμα και τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή τους: καλάμια bambou για το πλαίσιο και μετάξι για το πανί και την ουρά.

To πέταγμα χαρταετού παραμένει στις μέρες μας δημοφιλές στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

xartaetos kataskevi

Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας χαρταετό

Ο χαρταετός πρέπει να είναι ελαφρύς για να μπορεί να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο σκελετός κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων ωστόσο το πιο παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.
Το να κατασκευάσετε έναν χαρταετό μαζί με τα παιδιά σας είναι μια θαυμάσια εμπειρία.

Για αρχή θα πρέπει να ξέρετε ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για ένα πετυχημένο πέταγμα. Και αυτά είναι:

  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς (όπου μπορείτε να βάλετε πολλές σακούλες)

Υλικά για τον χαρταετό

  • χαρτί
  • γερό σπάγκο
  • κολλητική ταινία
  • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
  • 2-3 ξύλινα πηχάκια

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς θα καταφέρετε να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved