Δραστηριότητες για παιδιά: Πανεύκολα πειράματα με φλούδες λεμονιού

Πειράματα με απλά υλικά που μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας.

Σε μία καθημερινότητα με σχολείο, διαβάσματα και εξωσχολικές δραστηριότητες, ο ελεύθερος χρόνος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Οι γονείς ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποφορτιστούν και να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες που θα τα χαλαρώσουν και θα τα διασκεδάσουν.

Από τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα παιδιά είναι τα πειράματα. Η ενασχόληση με τα πειράματα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους, να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν με νόμους της φυσικής και την χημεία. Οι γονείς τα αγαπάμε γιατί πολλά από αυτά γίνονται με υλικά που ήδη έχουμε σπίτι και γιατί είναι ένας τρόπος να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά.

Σήμερα σας προτείνουμε δύο πειράματα απλά με φλούδες λεμονιού και μερικά ακόμα απλά υλικά. Και τα δύο μπορείτε να τα κάνετε σε ελάχιστο χρόνο και έχουν κάτι από… μαγεία πίσω από την οποία φυσικά βρίσκεται η χημεία.

Πείραμα #1

Για το πρώτο πείραμα θα χρειαστείτε ένα κεράκι, έναν αναπτήρα και ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού. Στερεώστε το κερί σε ένα κηροπήγιο, ανάψτε το με τον αναπτήρα και κρατήστε κοντά στην φλόγα τη φλούδα λεμονιού. Τρίψτε το εσωτερικό της για μερικά δευτερόλεπτα. Τι παρατηρείτε;

Πείραμα #2

Το δεύτερο πείραμα είναι εξίσου απλό. Θα χρειαστείτε ένα μπαλόνι και ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού. Φουσκώστε το μπαλόνι και δέστε το. Πλησιάστε τη φλούδα λεμονιού σε αυτό. Τι παρατηρείτε;

Δείτε τα πειράματα βήμα-βήμα στο βίντεο στην αρχή του άρθρου. Το βίντεο δημοσίευσε ο μπαμπάς Surgei στο κανάλι του The Dad Lab στο YouTube, το οποίο περιλαμβάνει ιδέες για κατασκευές, πειράματα και δραστηριότητες κατάλληλες για παιδιά και νήπια.

Η εξήγηση: Όταν σφίγγετε τη φλούδα λεμονιού απελευθερώνεται ένα έλαιο που λέγεται λεμονίνη. Το συγκεκριμένο έλαιο είναι εύφλεκτο όπως φαίνεται και στο πρώτο πείραμα, ενώ ευθύνεται και για το σκάσιμο του μπαλονιού στο δεύτερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved