Βόλτα με τα παιδιά: Ανακαλύψτε τον Βοτανικό Κήπο (pics)

Οικογενειακή βόλτα στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.

Βόλτα με τα παιδιά: Ανακαλύψτε τον Βοτανικό Κήπο (pics)

Στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ένας πανέμορφος καταπράσινος κήπος με σπάνια χλωρίδα.

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, έχει συνολική έκταση περίπου 1860 στρεμμάτων, τα οποία καλύπτονται από φυσική κυρίως βλάστηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 550 είδη.

Στα όρια του Κήπου συναντάμε ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) της Αττικής με φυσικό υπόροφο από σκίνα (Pistacia lentiscus), πουρνάρια (Quercus coccifera) και άλλα είδη.

Μεγάλο τμήμα του Κήπου καλύπτεται επίσης από δάσος χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) "εμπλουτισμένου", μετά από αναδάσωση, με τραχεία πεύκη (Pinus brutia) και κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens s.l.).

Σημαντικής έκτασης είναι οι θαμνότοποι και οι φρυγανότοποι με λαδανιές (Cistus spp.), αστοιβές (Sarcopoterium spinosum), ασφάκες (Phlomis fruticosa), γαλαστοιβές (Euphorbia acanthothamos), θυμελαίες (Thymelaeaspp.), θυμάρια (Thymbra capitata), θρούμπια (Satureja thymbra), γεμάτοι την άνοιξη με ολάνθιστα μονοετή φυτά και γεώφυτα.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη βραχόφιλη καμπανούλα, που ενδημεί στους λόφους γύρω από την Αθήνα και στα γειτονικά νησιά, από την ελληνική φριτιλλάρια, από τα πολλά φθινοπωρινά ελληνικά κυκλάμινα, από τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα «κρινάκια», αλλά και από το πλήθος των Ορχεϊδών.

Στον Κήπο θα δει κανείς αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, πέρδικες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, χελώνες, βατράχους αλλά και αρκετά είδη ψαριών του γλυκού νερού, έντομα κ. ά.

Τα ζώα αυτά ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και διατηρούνται σε κάποιους αριθμούς μέσα από μηχανισμούς ανταγωνισμού που τελικά οδηγούν στην οικολογική ισορροπία.

Αυτή την ισορροπία που ο άνθρωπος έχει διαταράξει σε όλο τον πλανήτη και οι επόμενες γενεές θα υποστούν της συνέπειες της αλόγιστης παρέμβασης και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτρέπεται η είσοδος κατοικίδιων ζώων στον Κήπο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Βοτανικό Κήπο στη gallery που ακολουθεί:

Πληροφορίες και φωτογραφίες : www.diomedes-bg.uoa.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved