Κυριακές του Μαΐου στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας για όλη την οικογένεια

  • Που: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, Αθήνα)
  • Πότε: Κυριακές 12, 19, 26 Μάϊου
Κυριακές του Μαΐου στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας για όλη την οικογένεια

Το Μουσείο Κοτσανά υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για να γεμίσει τα σαββατοκύριακα όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων του φίλων. Τρία πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές και πνευματικές ικανότητες, μας μυούν στα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση του προσωπικού του Μουσείου, λύνουν το «μυστήριο» των τηλεπικοινωνιών στην αρχαία Ελλάδα, ανακαλύπτουν και λειτουργούν οι ίδιοι τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, διασκεδάζουν παίζοντας με τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια στρατηγικής. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες – και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή.

Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;

Κάθε Κυριακή στις 10:00 π.μ.

Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαµέµνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιημένα μηνύματα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το χαλασμένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσμο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «μολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά μηνύματα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιμα μηνύματα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας. Το δώρο σας είναι ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

Κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ.

Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξτε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια μοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραµµάτων!

Υπολογιστικές μηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων

Κάθε Κυριακή στις 16:00 μ.μ.

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθμών οποιουδήποτε πλήθους και μεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστημα αρίθμησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσματος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης μεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός μηχανισμού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίμακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «μυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το μέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ημερολόγιο, την ημέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά. Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δημιούργημά σας ως διακοσμητικό στο γραφείο σας. Το δώρο σας είναι ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

Κόστος συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός) (απαραίτητη η προκράτηση έως και μία ημέρα πριν)

Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πού ψηφίζω 2019: Μάθε με ένα κλικ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved