KinderDocs: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

  • Πού: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα)
  • Πότε: Κυριακή 3 Φεβρουαρίου - Ώρα 12.00-14.00
KinderDocs: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

Το Φεστιβάλ

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινή για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες αποκαλύπτουν στα παιδιά και τους νεαρούς θεατές όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους, ανοίγοντας παράθυρα στην καθημερινότητά τους και προσφέροντας ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση.

Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, πρωταγωνιστούν πραγματικά παιδιά και νέοι, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους. Στο επίκεντρο των ταινιών του KinderDocs βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένο, με τη συμμετοχή του κοινού.

Kayayo the living Shopping baskets

Οι ταινίες

Kayayo, the Living Shopping Baskets, Mari Riise, Νορβηγία, 2015, 32΄

Hello Salaam, Kim Brand, Ολλανδία, 2017, 16΄

Apollo Javakheti, Bakar Cherkezishvili, Γεωργία, 2017, 16΄

Τρεις ταινίες για όλη την οικογένεια και παιδιά από Δ΄ Δημοτικού. Τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ που μιλούν για την παιδική εργασία, τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον και τη μετανάστευση και μας ταξιδεύουν από τη Λέσβο στη Γεωργία και από εκεί στη Γκάνα. Ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής της οκτάχρονης Μπαμούνου, που δουλεύει ως αχθοφόρος από 6 ετών; Και πώς φαντάζεται το μέλλον του ο Μπαντούρα, καθώς βόσκει και αρμέγει πρόβατα στο χωριό του στη Γεωργία; Έχει πιθανότητες να γίνει αστροναύτης στην Αμερική; Ο Μπαντούρα και η Μπαμούνου θα μπορούσαν να είναι δύο από τα παιδιά πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Τα παιδιά που δύο άλλα παιδιά, οι ήρωες της τρίτης ταινίας, με πιο εξασφαλισμένο μέλλον, μια και ζουν στην κεντρική Ευρώπη, πάνε για να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν από πρώτο χέρι τι ονειρεύονται για το μέλλον ενώ βρίσκονται σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένο τον Γιώργο Μόσχο, πρώην Συνήγορο του Παιδιού και με την Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια της The Home Project, καθώς και δράση με τους Very Young Contemporary Art.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και της The Home Project.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association. Το 2018, το KinderDocs επιμελήθηκε το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στη Φλωρεντία από το 1959.

Είσοδος: €3 (παιδιά) €6 (ενήλικες)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved