Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 'Εναρξη της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα τα "Ξεκινήματα"

Την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησε τη 10η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα τα Ξεκινήματα, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 'Εναρξη της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα τα "Ξεκινήματα"

Άνθρωποι που τόλμησαν μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, μοιράστηκαν με το κοινό τη δική τους εμπειρία, μιλώντας για τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλούν οι νέες αρχές και για το πώς τελικά η αβεβαιότητα και ο φόβος για το άγνωστο, το μη οικείο, γίνεται μια νέα αρχή, που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην προσωπική ολοκλήρωση και την ευτυχία.

Την «αρχή» στη συζήτηση έκανε η συντονίστρια, δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, η οποία μίλησε για το δικό της νέο, δημιουργικό ξεκίνημα «στην αγκαλιά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», όπως είπε, καθώς και για το επόμενο βήμα στη συνεργασία αυτή, λέγοντας πως «υπάρχει όρεξη, καθαρό όραμα, άνθρωποι με ιδέες, χωρίς περιορισμούς και ατζέντες, έτοιμοι να δουλέψουν για την υλοποίηση αυτών των ιδεών». Η συνεργασία της κ. Μπουσδούκου με το ΙΣΝ, που μετρά ήδη δύο χρόνια, ξεκίνησε με τον ρόλο της ως σύμβουλος για την υλοποίηση του προγράμματος υποτροφιών του ΙΣΝ για Έλληνες δημοσιογράφους στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, η κ. Μπουσδούκου αναφέρθηκε στο νέο εγχείρημα που η ίδια αναλαμβάνει, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το οποίο αφορά στην ίδρυση μίας αστικής, μη κερδοσκοπικής, εταιρίας, με αντικείμενο την προαγωγή της εκπαίδευσης σε γνωστικά αντικείμενα που συνδέονται με το χώρο της Δημοσιογραφίας, καθώς και την οργανωμένη στήριξη δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, εγκυρότητας και ανεξαρτησίας της Δημοσιογραφίας. (Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις πρώτες ενέργειες του νέου οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα).

Κατά την διάρκεια των «Διαλόγων», η Φωτεινή Παντζιά μοιράστηκε στιγμές και εικόνες από το νέο ταξίδι που ξεκίνησε στη ζωή της, όταν στην επιστροφή της από την Αιθιοπία, τη συνόδευε ο 5χρόνος, και επίσημα πια γιος της, Αμπάντου - Άγγελος. Μιλώντας για τις μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε καθημερινά, η κ. Παντζιά τόνισε ότι «όλα τα ξεκινήματα είναι σπουδαία και δεν πρέπει να τα φοβόμαστε», και ότι «όταν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και για αυτό που θέλουμε, δε νιώθουμε την ανάγκη να εξηγήσουμε ή να απολογηθούμε για το νέο μας ξεκίνημα».





Ο Ανδρέας Παπαχρήστου, εκπροσωπώντας την ομάδα «Σταγόνες», περιέγραψε την εμπειρία της μετάβασης από τη γνώριμη και οργανωμένη ζωή της πόλης προς έναν τρόπο διαβίωσης στην ύπαιθρο, μη τυποποιημένο και συχνά αβέβαιο. «Ένα ξεκίνημα σημαίνει πως αναγνωρίζεις κάτι που θέλεις να αφήσεις πίσω και αναζητάς ό,τι είναι αυθεντικό, αληθινό και ζωντανό μέσα σου», είπε ο κ. Παπαχρήστου κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ορμώμενοι από την αγάπη τους για τη φύση και τον προβληματισμό τους για τον αστικό τρόπο ζωής, οι «Σταγόνες» έχτισαν σπίτια από πηλό, άμμο και άχυρο σε ένα χωριό στην Εύβοια και ξεκίνησαν από την αρχή με νέα δεδομένα, προσδοκίες και όνειρα για ένα αλλιώτικο αύριο.

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, coach, ομιλήτρια και συγγραφέας, τόνισε πως «κανένα ξεκίνημα δεν είναι από το μηδέν», καθώς η εμπειρία, η σοφία και οι γνώσεις που αποκομίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και οι απογοητεύσεις που βιώνουν, αποτελούν τις εγγυήσεις και τα εφόδια για μια νέα αρχή. Αναφερόμενη στο φόβο της αποτυχίας, η ίδια δίνει έναν διαφορετικό ορισμό, λέγοντας πως «αποτυχία είναι να βάλεις έναν στόχο, να μην τον πετύχεις και να μην μάθεις απολύτως τίποτα. Αν μάθεις, δεν είναι αποτυχία, είναι εμπειρία».

Τις δικές τους σκέψεις, αγωνίες και όνειρα για τις νέες αρχές και το μέλλον μοιράστηκαν, επίσης, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τη συζήτηση μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών και με το κοινό συντόνισε η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ επιστρέφουν στις 19 Οκτωβρίου, με αφορμή τη διαδεδομένη γερμανική γιορτή Oktoberfest. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Οκτωβρίου θα συζητήσουν για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τα ήθη και έθιμα των δύο χωρών, τα στερεότυπα που επικρατούν για τους δύο λαούς, αλλά και όλα όσα μας ενώνουν, σε μια εκδήλωση για το … Ελληνικό Oktoberfest.

Μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το ΙΣΝ παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους εμπνέουν και ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα της ζωής σε όλο τον κόσμο.Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο είναι, στη συνέχεια, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΙΣΝ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved