Ο Σπύρος Λάμπρου στο Μothersblog.gr: «Η χορωδία είναι δουλειά, χόμπι και διασκέδαση, όλα αυτά μαζί»

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ηχογραφήσω 58 δίσκους προσωπικούς της χορωδίας και άλλες 100 συμμετοχές σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών ούτε ότι θα δημιουργούσα την πιο μεγάλη δισκογραφία παιδικής χορωδίας που υπήρξε ποτέ σε όλον τον κόσμο», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του στο Mothersblog.gr o Σπύρος Λάμπρου.

Ο Σπύρος Λάμπρου στο Μothersblog.gr: «Η χορωδία είναι δουλειά, χόμπι και διασκέδαση, όλα αυτά μαζί»

Πριν από 23 χρόνια ο Σπύρος Λάμπρου ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο ως παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης διαδρομής με πολλές διακρίσεις και κυρίως ξεχωριστές συνεργασίες.

Με αφορμή τη συμμετοχή της χορωδίας και των φίλων της (παιδική χορωδία ConAnima, Μοντέρνα Παιδική Χορωδία Γιώργου Σκλήκα) στη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στις 25 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων με τίτλο "Και πάλι παιδιά...", ο Σπύρος Λάμπρος μας μίλησε για την μουσική, τα οφέλη της χορωδίας, την έλλειψη μουσικής παιδείας των Ελλήνων γονιών αλλά και για όλα όσα έχει κερδίσει ο ίδιος από την ενασχόλησή του με τη μουσική και την επαφή με τα παιδιά.

Συνέντευξη στη Νίκη Παπανικολάου

Όταν πριν από 23 χρόνια δημιουργήσατε την «Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου» μπορούσατε να φανταστείτε την εξέλιξή της;

Πριν 23 χρόνια ηχογράφησα τον πρώτο δίσκο ως παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Δεν περίμενα ότι θα ηχογραφήσω ποτέ 58 δίσκους προσωπικούς της χορωδίας και άλλες 100 συμμετοχές σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών. Και αυτό γιατί εκτός των παιδιών και εμένα χρειάζονταν και πολλά μα πάρα πολλά χρήματα. Αυτό απορώ κι εγώ, πώς μπορέσαμε και κάναμε τόσες ηχογραφήσεις. Είναι έργο πραγματικά εντυπωσιακό. Μεγάλοι συνθέτες, μεγάλες ορχήστρες, ατελείωτες ώρες στούντιο. Όλα μαγικά για την ψυχή μου.

Ποια είναι τα οφέλη ενός παιδιού που συμμετέχει σε μια χορωδία;

Τα οφέλη ενός παιδιού που συμμετέχει είναι πάρα πολλά. Εμπειρίες μοναδικές, γνώση, μάθηση, κοινωνικοποίηση, παρέες, πορεία που μπορεί να σου καθορίσει και το επάγγελμα. Πολιτισμός, κουλτούρα αληθινή και όχι δήθεν. Μαθαίνουμε να είμαστε άνθρωποι πάνω απ' όλα.

Ενδιαφέρονται τα παιδιά να είναι μέλη μιας χορωδίας; Το φύλο παίζει κάποιο ρόλο;

Τα παιδιά που θέλουν πολύ ενδιαφέρονται, όπως και οι γονείς. Κατά πολύ περισσότερο τα κορίτσια, βέβαια. Υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα.

Μπορούν όλα τα παιδιά να τραγουδούν σε χορωδία;

Εννοείται ότι δεν μπορούν όλα τα παιδιά. Πρέπει να έχουν ταλέντο και θέληση μεγάλη. Η χορωδία είναι και διασκέδαση μαζί. Δουλειά, χόμπι και διασκέδαση.

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες γονείς έχουν μουσική παιδεία; Ποιος ο ρόλος του σχολείου;

Οι γονείς δεν έχουν μουσική παιδεία κατά μεγάλο ποσοστό. Οι γονείς της χορωδίας συνήθως έχουν επαφή με τη μουσική ή είναι φιλόμουσοι. Ο ρόλος του σχολείου έπρεπε να είναι σημαντικός αλλά δυστυχώς δεν είναι. Και αυτό φαίνεται από το τί βιβλία μουσικής υπάρχουν στα σχολεία. Λες και απευθύνεσαι σε μουσικολόγους και όχι σε παιδιά. Από ψηλά αρχίζει το πρόβλημα.

Τι έχετε κερδίσει εσείς όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Κέρδισα ότι είμαι ακόμα παιδί. Επίσης, το ότι δημιούργησα την πιο μεγάλη δισκογραφία παιδικής χορωδίας που υπήρξε ποτέ σε όλον τον κόσμο. Βοήθησαν και οι συνθήκες και η εποχή γι’ αυτό. Τώρα είναι δύσκολο πλέον. Κέρδισα τον σεβασμό από ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι. Έμαθα πολλά, είδα τι σημαίνει κακία, ζήλεια, φθόνος, αγνωμοσύνη, αχαριστία αλλά τα ξεχνώ γιατί τα καλά είναι πολλά και σημαντικά.

Μιλήστε μας για την συμμετοχή σας στη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στο Θέατρο Βράχων. Προγραμματίζετε κάποιες άλλες εμφανίσεις για το καλοκαίρι με τη χορωδία σας;

Η συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα είναι πολύ μεγάλη χαρά για όλους μας.Τον εκτιμώ και τον θαυμάζω. Εχουμε συνεργαστεί δισκογραφικά 3-4 φορές και στη συναυλία του στο Ηρώδειο το 2015 που ήταν μαγική. Μαζί του έχουμε μια μεγάλη συναυλία και στη Ζάκυνθο στις 19 Αυγούστου, όπου συμμετέχει και η ορχήστρα νέων Ζακύνθου (100 παιδιά).

Αν σας ζητούσαν να δώσετε μια συμβουλή στα παιδιά- λόγω της μακρόχρονης συναναστροφής μαζί τους- ποια θα ήταν αυτή;

Τα παιδιά θα τα συμβούλευα να μας συμβουλεύουν αυτά και όχι εμείς. Ο κόσμος που τους παραδίδουμε δεν είναι και ο ιδανικότερος. Εμείς με την εμπειρία μας απλώς να τα βοηθάμε να διαβλέπουν τους κινδύνους που παντού υπάρχει. Και να τους διδάσκουμε όμορφα πράγματα και αξίες. Αξίες πολιτισμού και ανθρωπισμού, δημοκρατίας και αγάπης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved