«Slava’s SnowShow»: Ο διάσημος μίμος Slava Polunin έρχεται στην Αθήνα και το Παλλάς θα γεμίσει χιόνι

Το «Slava’s SnowShow» έρχεται στο θέατρο Παλλάς από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και ο Slava Polunin μιλά στο Mothersblog.gr για τη μιμική τέχνη και τη δημοφιλή παράσταση που παίζεται για πάνω από 30 χρόνια.

«Slava’s SnowShow»: Ο διάσημος μίμος Slava Polunin έρχεται στην Αθήνα και το Παλλάς θα γεμίσει χιόνι

Ο μίμος Slava Polunin.

Facebook / Slava Polunin

Η παράσταση «Slava’s SnowShow» για δεκαετίες θεωρείται must-see στη Νέα Υόρκη και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ολιβιέ». Έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 25 χώρες και τον Απρίλη έρχεται στην Αθήνα για να γεμίσει το θέατρο Παλλάς… χιόνι.

Εμπνευστής της είναι Slava Polunin, ο μεγαλύτερος εν ζωή μίμος στον κόσμο, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μιμική τέχνη. Για εκείνον η έκφραση χωρίς λέξεις είναι πιο πλούσια και εξατομικευμένη. Αγαπά τους χαρούμενους ανθρώπους και ο ίδιος στα 72 του, νιώθει πως έχει ψυχή μικρού παιδιού.

Ο Slava Polunin μίλησε στο Mothersblog.gr για την παράσταση που έχει εκθειαστεί διεθνώς, τα δικά του παιδικά χρόνια και την τέχνη των κλόουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα.

Η παράσταση

Το «Slava’s SnowShow» έχει χαρακτηριστεί το «πιο διαδραστικό σόου στον πλανήτη Γη». Είναι ένα πρωτοπόρο, φαντασμαγορικό υπερθέαμα για παιδιά και ενήλικες με μουσική, ιδιαίτερους φωτισμούς και εντυπωσιακά εφέ.

Η υπόθεση ξετυλίγεται ως εξής: Ο κλόουν Slava απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και να απομονωθεί στην Ανταρκτική. Εκεί, κάθε άλλο παρά μόνος είναι τελικά, καθώς πλήθος παιχνιδιάρικων, ζαβολιάρηδων και άκρως κοινωνικών πιγκουίνων δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Η επαφή είναι μοιραία και για τα δύο μέρη. Και οι δύο πλευρές μαθαίνουν νέα πράγματα, δανείζονται συνήθειες, μιμούνται συμπεριφορές.

Η παράσταση έχει έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της διάδρασης, ενώ αυτό που την κάνει πέρα για πέρα πρωτοποριακή και απολαυστική είναι η προσομοίωση πραγματικής χιονοθύελλας.

Για τον Slava, το «Slava’s SnowShow» είναι ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία και παρόλο που παίζεται πάνω από 30 χρόνια, κάθε φορά είναι διαφορετική και «χτίζεται» χρόνο με τον χρόνο.

Το «Slava’s SnowShow» είναι μία δημοφιλής παράσταση εδώ και δεκαετίες. Πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια;

Αυτή η παράσταση σχεδιάστηκε ουσιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του '90. Περιλάμβανε όλα τα αγαπημένα μου θέματα. Δούλευα πολλά χρόνια πάνω της, λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένα σύνολο και να καταφέρω να εκφραστώ πλήρως. Πολλά πράγματα στην παράσταση προέρχονται από παιδικές αναμνήσεις, όπως η εικόνα του χιονιού, για παράδειγμα.

Η παράστασή μας δεν είναι μόνο διαφορετική χρόνο με τον χρόνο. Είναι διαφορετική κάθε φορά γιατί αφήνει μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού. Προσπαθώ να στήσω κάποια απροσδόκητα πράγματα. Έτσι ο αυτοσχεδιασμός γίνεται πολύ φυσικός και η παράσταση μένει ζωντανή.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο;

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε προφορικές λέξεις στις παραστάσεις μας είναι μόνο ένας από τους λόγους που η παράσταση περιοδεύει σε όλον τον κόσμο με επιτυχία και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι μιλάμε για πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή του καθενός. Απλά και διαχρονικά πράγματα με τα οποία μπορεί να συσχετιστεί ο κάθε άνθρωπος: για τη φιλία, τη μοναξιά, τη ζωή και τον θάνατο. Ένας τρίτος ότι αυτό το κάνουμε με έναν πρωτότυπο τρόπο. Κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε νέους τρόπους να πούμε αυτό που θέλουμε πάνω στη σκηνή. Ένας ακόμα είναι ότι θαυμάζω τον κόσμο που έρχεται και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ, οπότε υποθέτω ότι ο κάθε θεατής θέλει να ενωθεί μαζί μου σε αυτό το συναίσθημα. Και δεν είναι μόνο αυτοί.

Ποιοι βγαίνουν πιο ενθουσιασμένοι από την παράσταση; Οι ενήλικες ή τα παιδιά;

Το κύριο μέρος του κοινού για εμάς είναι οι μεγάλοι. Τα παιδιά είναι ήδη ένα χαρούμενο πλήθος ανθρώπων, δεν τα έχουν αγγίξει ακόμη τα προβλήματα της ζωής και για αυτά ο κόσμος είναι ανοιχτός και απεριόριστος. Αν δεν βρίσκονται σε μια προβληματική κοινωνική κατάσταση είναι γεμάτα χαρά και φαντασία. Οι ενήλικες, ωστόσο, συχνά γίνονται πολύ άκαμπτοι, περιπλέκουν τα πράγματα. Κι όμως, αν κάποιος μείνει συνδεδεμένος με το παιδί που κρύβει μέσα του όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα και πιο χαρούμενα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

slava-polunin.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Facebook / Slava Polunin

Η μιμητική τέχνη

«Η τέχνη του κλόουν δεν μπορεί να είναι μοναχική. Δεν είναι σαν τη συγγραφή. Μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μόνο όταν έχεις το κοινό απέναντι, τους ανθρώπους τους οποίους θέλεις να τους κάνεις να γελάσουν ή να κλάψουν» αναφέρει ο Slava.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;

Αγαπώ τους χαρούμενους ανθρώπους. Νιώθω τυχερός που κάθε βράδυ βλέπω χιλιάδες χαρούμενα πρόσωπα.

Πόσο εύκολο είναι για εσάς να μην χρησιμοποιείτε καθόλου λέξεις σε μία παράσταση;

Για μένα, η έκφραση χωρίς λέξεις είναι πολύ πιο φυσική. Η οπτική γλώσσα είναι πολύ πιο πλούσια, πιο εξατομικευμένη , γι' αυτό δεν έχω σκεφτεί καν να χρησιμοποιήσω λέξεις.

Οι κλόουν είναι πάντα χαμογελαστοί και χαρούμενοι στη σκηνή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πάντα έτσι, σωστά;

Φυσικά και υπάρχουν απρόοπτα στη ζωή αλλά προσπαθώ να τα δω ως μαθήματα που πρέπει να πάρω.

Γενικά, σπάνια βρίσκομαι σε απόγνωση. Φυσικά έχω περάσει κατάθλιψη, απογοήτευση, θλίψη, αλλά η στήριξη από την οικογένειά μου, η αίσθηση ότι αντιλαμβάνομαι σωστά την κατάσταση και το γεγονός ότι κατανοώ ποιος είναι ο σκοπός στη ζωή, πάντα με βοήθησαν να ξεπεράσω τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή φωτογραφίας: slavasnowshow.com

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος τέχνης; Ήταν κάτι που θέλατε από παιδί;

Όταν ήμουν μικρός είδα το «Τhe Kid» του Charlie Chaplin και εντυπωσιάστηκα πολύ. Αμέσως έφτιαξα ένα μπαστούνι και άρχισα να αντιγράφω το περπάτημα του Chaplin, κάτι που έκανε του συμμαθητές και τους φίλους μου να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Μάλλον τότε άρχισε να σχηματίζεται ιδέα της μελλοντικής μου ενασχόλησης με την μιμική τέχνη. Πιστεύω ότι γεννήθηκα κλόουν, αλλά ως συνειδητή επιθυμία εκδηλώθηκε πολύ αργότερα.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Πολλά πράγματα. Η φύση, τα παιδιά, τα βιβλία. Λατρεύω τα βιβλία. Έχω μία τεράστια βιβλιοθήκη στην οποία συλλέγω βιβλία όλη μου τη ζωή.

slava-snowshow.jpg

Η παράσταση «Slava's SnowShow» θα παίζεται στο θέατρο Παλλάς από την Τετάρτη 5 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου. Η προπώληση έχει ξεκινήσει εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved