Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: 2013-2023 - Μια διαδρομή γεμάτη «φως»

Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες, εκατοντάδες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, συνεργασίες, διακρίσεις και εξωστρέφεια έχουν χαράξει μια σπουδαία δεκαετία και δίνουν την αφορμή για μια χρονιά γιορτής

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: 2013-2023 - Μια διαδρομή γεμάτη «φως»

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Με αφορμή τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά από επετειακές δράσεις που πλαισιώνουν το σταθερό πρόγραμμά του και αντανακλούν την πολύπλευρη και εξωστρεφή δραστηριότητα του. Ημερίδα με θέμα την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων, βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη, μια εορταστική συναυλία, ένα διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά καθώς και μια σειρά από ενέργειες ανανέωσης της μουσειακής έκθεσης προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια χρονιά γιορτής.

viomixaniko-mousieo-2.png

Το 2013, το ΒΜΦ άνοιξε τις πόρτες του με στόχο να αναδείξει την ιστορική αξία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια. Μέσα από μια μουσειακή διαδρομή 13 στάσεων, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο -το μοναδικό που διατηρεί όλο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό in situ- που μέσα από την επανάχρηση παραμένει ζωντανό.

Με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα βιομηχανικής κληρονομιάς, το ΒΜΦ σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά και αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια δράσεις που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή όλα τα κοινά (ενήλικες, οικογένειες με παιδιά, σχολικές ομάδες, φοιτητές, έφηβοι, ειδικές ομάδες κοινού κ.ά.) με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης με βιωματικό τρόπο.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου στην Τεχνόπολη με αφορμή τον εορτασμό των «10 χρόνων ΒΜΦ», ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου για 130 χρόνια έδινε φως και ενέργεια στην Αθήνα. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το μουσείο συνεχίζει να προσφέρει την πολύτιμη ενέργειά του σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης και να δίνει “φως” μέσα από την έρευνα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αποτελώντας ένα οργανικό κομμάτι της πόλης».

10yrsIGM_POSTER.jpg

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δέδες ανέδειξε το ζήτημα της προσβασιμότητας μιλώντας για «ένα σύγχρονο, ζωντανό και προσβάσιμο μουσείο για όλους με κάθε τρόπο», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή παρουσιάζοντας απολογιστικά στοιχεία, τόνισε τη σημασία της διατήρησης των βιομηχανικών χώρων και την επανένταξή τους στον αστικό ιστό των πόλεων. Η Έλενα Ράπτη, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Μεγάλος Χορηγός στις επετειακές εκδηλώσεις, δήλωσε με τη σειρά της: «Ο χώρος αυτός είναι το δεύτερο σπίτι μας. Σεβόμενοι, λοιπόν, τις ρίζες μας, πάντα επιστρέφουμε με χαρά σε αυτό, πάντα επιστρέφουμε να στηρίζουμε τις δράσεις του ως Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας». Κλείνοντας, η Διευθύντρια Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου Μαρία Φλώρου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μουσείο που δημιουργήθηκε για όλους: «Για εμάς εδώ στο ΒΜΦ, με σεβασμό στην ιστορία του χώρου, όλα είναι δυνατά σε ένα μουσείο και όλοι μπορούν να βρουν κάτι που τους εμπνέει και κάτι να τους ταιριάζει».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved