Η οξείδωση του μήλου - Εύκολο πείραμα για μικρούς επιστήμονες

  • Τι μπορείτε να κάνετε με ένα μήλο και ένα λεμόνι;
  • Το φαινόμενο της οξείδωσης του μήλου
Η οξείδωση του μήλου - Εύκολο πείραμα για μικρούς επιστήμονες

Ξέρουμε πόσο αγαπούν τα παιδιά τα πειράματα για αυτό και συχνά σας δίνουμε ιδέες για πειράματα εύκολα, πρωτότυπα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με λίγα υλικά. Σήμερα θα σας δείξουμε ακόμα ένα πείραμα του οποίου βασικά υλικά είναι δύο φρούτα: ένα μήλο και ένα λεμόνι.

Η οξείδωση του μήλου – Εύκολο και εκπαιδευτικό πείραμα για παιδιά

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μήλο
  • 1 λεμόνι
  • 2 μπολ
  • 1 μαχαίρι

Τι πρέπει να κάνετε:

Κόψτε το μήλο και το λεμόνι σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μισό του μήλου τρίψτε στο εσωτερικό του το λεμόνι και βάλτε το μισό αυτό κομμάτι μήλου στο ένα μπολ. Στο άλλο μπολ βάλτε το άλλο μισό κομμάτι μήλου, όπως είναι χωρίς να βάλετε τίποτα.

Αφήστε τα δύο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες και έπειτα παρατηρήστε τα δύο κομμάτια μήλου στα διαφορετικά μπολ. Τι παρατηρείτε;

Το φαινόμενο της οξείδωσης του μήλου

Όταν κόβουμε το μήλο το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα. Το μήλο περιέχει δύο ουσίες, την τυροσίνη και την ταννίνη, οι οποίες όταν εκτεθούν στο οξυγόνο οξειδώνονται και συμβαίνουν τα εξής: από τη μία η τυροσίνη μετατρέπεται σε μελανίνη και η ταννίνη σε πολυφυνόλη. Το αποτέλεσμα στην εμφάνιση του μήλου είναι αυτό που θα παρατηρήσετε και εσείς στο κομμάτι με το μήλο που δε χρησιμοποιήσατε το λεμόνι, δηλαδή ότι το εσωτερικό του μήλου γίνεται πιο σκουρόχρωμο. Ο αέρας δεν μπορεί να εισχωρήσει ακόμα πιο εσωτερικά του μήλου για αυτό και μαυρίζει μόνο η επιφάνεια.

Το λεμόνι λόγω των ιδιοτήτων του αναστέλλει την διαδικασία αυτή για αυτό και το δεύτερο μισό του μήλου διατηρεί το χρώμα του.

Δείτε τη διαδικασία του πειράματος αναλυτικά και στο παρακάτω βίντεο.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved