Η Έλενα Μαυρίδου μας συστήνει την «Κοκκινοσκουφίτσα στο Δάσος των Παραμυθιών»

Η σκηνοθέτης Έλενα Μαυρίδου μιλάει στο Mothersblog.gr για την παράσταση που θα ανατρέψει όλα τα στερεότυπα του κλασικού παραμυθιού.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Η Έλενα Μαυρίδου μας συστήνει την «Κοκκινοσκουφίτσα στο Δάσος των Παραμυθιών»

Την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας την έχουμε ακούσει και την έχουμε πει πάμπολλες φορές. Θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά παραμύθια παγκοσμίως και το κοριτσάκι με την κόκκινη κάπα που περιπλανιέται στο δάσος και ο κακός λύκος έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, τραγούδια.

Μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παραλλαγή της ιστορίας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν γονείς και παιδιά στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ. «Η Κοκκινοσκουφίτσα στο Δάσος των Παραμυθιών» κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, και τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, ανατροπές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι συνδυάζει στοιχεία θεάτρου και κουκλοθέατρου: τέσσερις ηθοποιοί ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες και όλοι μαζί, ως κουκλοπαίχτες, ερμνηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα με μία εντυπωσιακή κούκλα τύπου Bunraku.

kokkinoskoufitsa 4

Έντονο είναι και το στοιχείο της διαδραστικότητας καθώς οι μικροί θεατές συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας την Κοκκινοσκουφίτσα να αποφύγει κακοτοπιές και να πολεμήσει του φόβους της με όπλα την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη.

Η σκηνοθέτης Έλενα Μαυρίδου μίλησε στο Mothersblog.gr για τα μηνύματα και τις καινοτομίες της παράστασης, αλλά και την αλληλεπίδραση των παιδιών με τους ήρωες της ιστορίας.

Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα αγαπημένο παραμύθι των παιδιών που λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε. Ωστόσο η συγκεκριμένη παράσταση είναι μία ενδιαφέρουσα και εναλλακτική θα λέγαμε απόδοση του παραμυθιού. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Η Κοκκινοσκουφίτσα μετράει πάνω από 70 επίσημες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Είναι ένα λατρεμένο παραμύθι. Η δική μας εκδοχή εστιάζει στην παραμονή της Κοκκινοσκουφίτσας μέσα στο δάσος. Η πορεία της. Συναντάει μαγικά πουλιά, θάλασσες και ψάρια, μαγικά λουλούδια. Το δάσος την μεταμορφώνει. Η διαδρομή της είναι που την μετατρέπει σε έναν καινούριο άνθρωπο. Η παράσταση έχει πολλές κούκλες ζώων και λουλουδιών μέσα στο δάσος, μια μεγάλη μαριονέττα φυσικού μεγέθους που είναι η Κοκκινοσκουφίτσα και μάσκες που φοράνε οι υπόλοιποι ήρωες της ιστορίας.

Το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει η θεατρική παράσταση στα παιδιά ποιο είναι; Ταυτίζεται με αυτό του κλασικού παραμυθιού;

Τα νοήματα που προάγει η δική μας παράσταση ταυτίζονται με το κλασικό παραμύθι και εστιάζουν και στον φόβο σαν συναίσθημα. Εάν αγκαλιάσεις το φόβο σου και περάσεις μέσα απ΄ το τρομακτικό αυτό δάσος μπορείς να τα καταφέρεις. Εάν αγκαλιάσουμε το φόβο μέσα μας, τον επικοινωνήσουμε ανοιχτά γινόμαστε πιο δυνατοί στη ζωή που είναι γεμάτη περιπέτειες. Η αγάπη και η θέληση μπορεί να νικήσει και τα μεγαλύτερα θεριά και να μας οδηγήσει ομαλά προς την ωριμότητα και την ενηλικίωση.

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ 1

Ποιες καινοτομίες να περιμένει κανείς στην συγκεκριμένη παράσταση; Μία από αυτές είναι σίγουρα ότι την κεντρική ηρωίδα, δηλαδή την Κοκκινοσκουφίτσα, δεν ενσαρκώνει κάποιος ηθοποιός, αλλά μία μαριονέτα την οποία χειρίζονται όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση.

Η παράσταση συνδυάζει στοιχεία θεάτρου και κουκλοθέατρου. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής να παίζουν με μάσκες όλους τους ήρωες του παραμυθιού, αλλά όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίχτη πάνω στη σκηνή.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών;

Θεωρητικά η παράσταση θα μπορούσε να πούμε πως είναι ιδανική για παιδιά 2 έως 12 ετών. Παρατηρούμε όμως ότι και μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα παιδιά την παρακολουθούν με χαρά. Πολύ καλά περνάνε και οι ενήλικες γιατί έχει και ένα χιούμορ η παράσταση για όλες τις ηλικίες. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια.

kokkinoskoufitsa 3

Κάποιες παραστάσεις είχαν πραγματοποιήθεί και τον περασμένο Νοέμβρη. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των μικρών θεατών;

Τα παιδιά λειτουργούν προστατευτικά προς την Κοκκινοσκουφίτσα. Την προειδοποιούν για κινδύνους και της μιλάνε διαρκώς. Ταυτίζονται μαζί της και συμπάσχουν με ό,τι της συμβαίνει. Επίσης χορεύουν συχνά με τα τραγούδια της παράστασης και συμμετέχουν μαζί με τους γονείς τους. Η μεγαλύτερη μου χαρά είναι που φεύγουν μαζί οι γονείς με τα παιδιά και φεύγοντας τους ακούμε να συζητάνε για τη παράσταση.

kokkinoskoufitsa 8

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος. Η συλληψη της ιδέας και η σκηνοθεσία είναι της Έλενας Μαυρίδου, ενώ τα εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά έχει κάνει η Γεωργία Μπούρδα. Τέλος, την κούκλα τύπου Bunraku έχει κατασκευάσει ο Στάθης Μαρκόπουλος.

Λοιποί συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου σε συνεργασία με τον θίασο
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μαυρίδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη, Γιάννης Σίμος
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Έλενα Εξαδακτύλου
Φωτογραφίες- Bίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός - Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου

Μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή στις 3.15 μ.μ. στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ. Η παράσταση έχει διάρκεια 60' και εδώ μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved