Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δραστηριότητες για παιδιά (vids)

Καλλιεργήστε την οικολογική συνείδηση στα παιδιά με διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δραστηριότητες για παιδιά (vids)

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 μέχρι και σήμερα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τέτοια είναι η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο και εν έτει 2021 η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης όλων μας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το σημαντικότερο όλων δε είναι να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση τα παιδιά από την μικρή τους ακόμα ηλικία. Αυτή καλλιεργείται σταδιακά μέσα από την καθημερινότητα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε το παράδειγμα που μιμούνται.

Μίας και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πέφτει Σαββατοκύριακο είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και κατασκευές, όπως αυτές παρακάτω.

Χειροτεχνία με τον πλανήτη

Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει προκληθεί μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες και αυτές ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Σκεφτείτε απλές συνήθειες που όμως θα κάνουν τη διαφορά, όπως να μην ξοδεύουμε άσκοπα νερό, να μην πετάμε κάτω τα σκουπίδια κτλ και δημιουργήστε την παρακάτω κατασκευή.

Θα χρειαστείτε:

  • ένα χάρτινο πιατάκι
  • πράσινο και μπλε χαρτόνι
  • ξυλόμπογιές
  • κόλλα
  • ψαλίδι
  • μαύρος μαρκαδόρος




Τραγούδι ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ακούστε και δείτε το παρακάτω βίντεο με τα παιδιά. Τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο Πάνος Γαληνός.


.


Τρεις κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

Μιλήστε στα παιδιά για την ανακύκλωση των υλικών και αξιοποιήστε υλικά που θα πετούσατε για να φτιάξετε εντυπωσιακές κατασκευές. Πάρτε μερικές ιδέες παρακάτω.





Φυτέψτε γλαστράκια

Η ενασχόληση με την κηπουρική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά και είναι ο ιδανικός τρόπος για να μάθουν να αγαπούν τα φυτά και τη φύση.

Θα χρειαστείτε:

  • Σπόρους που μεγαλώνουν μέσα σε 7 με 10 μέρες
  • πολύχρωμες γλάστρες με τρυπούλες στον πάτο τους
  • ειδικό χώμα για φυτά και λουλούδια
  • πετραδάκια

Πώς θα φυτέψετε τα πρώτα σας γλαστράκια:

Γεμίστε τις γλάστρες σας με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3ων εκατοστών.

Ποτίστε το χώμα ελαφρά μέχρι να μουσκέψει. Προσοχή μην σας πλημμυρίσει. Βάλτε 1-2 σπόρους στη μέση και σκεπάστε με νέα στρώση χώματος περίπου 1 εκατοστό. Ξαναποτίστε ελαφρά με ένα ποτιστήρι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το νερό. Προσοχή να μην το παρά ποτίσετε και φύγει ο σπόρος.

Μέχρι να δείτε το φυτό σας, ποτίζετε κάθε 1-2 μέρες κρατώντας νωπό το χώμα.

Ούτε που φαντάζεστε τη χαρά του παιδιού σας μόλις δει τα πρώτα του λουλούδια να ανθίζουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved