Παιδικό δωμάτιο: Πώς θα το διακοσμήσεις σωστά τώρα που ξεκίνησε το σχολείο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους γονιούς κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε!

Παιδικό δωμάτιο: Πώς θα το διακοσμήσεις σωστά τώρα που ξεκίνησε το σχολείο

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φέρνει αλλαγές στην καθημερινότητα μεγάλων και μικρών, ειδικότερα εκείνων που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τώρα το σχολείο.

Η αγωνία για γονείς και παιδιά είναι μεγάλη και οι… αλλαγές που πρέπει να γίνουν πολλές! Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να βρω φέτος τα απαραίτητα αντικείμενα για να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο του μικρού μου, κατέληξα στη δημιουργία μιας μικρής αλλά πολύτιμης λίστας που σίγουρα θα δώσει και σε εσένα πολλές ιδέες για το παιδικό δωμάτιο.

Βλέπεις, φέτος που ο μικρός μου άφησε το νηπιαγωγείο και πήγε στην Α’ Δημοτικού, έκρινα πως το δωμάτιό του χρειαζόταν μια άμεση ανανέωση για να γίνει πιο πρακτικό, λειτουργικό και διασκεδαστικό για εκείνο. Αν χρειάζεσαι και εσύ, λοιπόν, έμπνευση για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, τότε σίγουρα αξίζει να εστιάσεις στα παρακάτω σημεία.

Το κατάλληλο χρώμα για το διάβασμα

Το πρώτο και σίγουρα σημαντικό βήμα για την ανανέωση του παιδικού δωματίου έχει να κάνει με το χρώμα που θα επιλέξει για τους τοίχους του. Καλό είναι να προτιμήσεις μια ανοιχτή απόχρωση, καθώς τα πιο light χρώματα μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να δείχνει πιο μεγάλο. Αξίζει, ακόμη, να επιλέξεις ένα χρώμα το οποίο θα βοηθήσει το παιδάκι σου με το διάβασμα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συγκέντρωσής του. Για παράδειγμα, το ανοιχτό πράσινο, οι αποχρώσεις του μπλε και το πορτοκαλί τονώνουν, σύμφωνα με έρευνες, την παραγωγικότητα!

DIAKOSMISI PAIDIKOU DOMATIOY 1

Ένα παιδικό γραφείο που προσαρμόζεται

Το δεύτερο και άκρως σημαντικό βήμα για να δημιουργήσεις το τέλειο παιδικό δωμάτιο είναι να βρεις το κατάλληλο παιδικό γραφείο. Αποτελεί το έπιπλο στο οποίο το μικρό σου θα διαβάζει, θα κάνει τις εργασίες του και θα παίζει, οπότε σίγουρα αξίζει να δώσεις προσοχή σε αυτό.

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, το ίδιο και οι ανάγκες τους. Καλό είναι, λοιπόν, να πάρεις ένα γραφείο που έχει σχεδιαστεί για να μεγαλώνει μαζί με το παιδί, δηλαδή να ρυθμίζεται σε διαφορετικά ύψη, όπως τα παιδικά γραφεία PAHL. Μπορείς, μάλιστα, να προσθέσεις και μια ραφιέρα στην επιφάνειά του, για να βάζει το παιδί τα βιβλία και τα τετράδιά του. Στην περίπτωση, βέβαια, που το δωμάτιο δεν διαθέτει πολύ χώρο, καλό είναι να στραφείς σε μια διαφορετική λύση, όπως το κρεβάτι-σοφίτα με γραφείο (θα μάθεις τα πάντα γι’ αυτό παρακάτω).

DIAKOSMISI PAIDIKOU DOMATIOY 2

Οι εργονομικές παιδικές καρέκλες

Και από το γραφείο περνάμε στην καρέκλα, διότι πώς θα διαβάσει το παιδί και θα συγκεντρωθεί στα μαθήματά του, αν δεν κάθεται άνετα σε μια καρέκλα; Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξεις: Σημαντική προυπόθεση είναι η καρέκλα να έχει ροδάκια ασφαλείας, εύκαμπτη πλάτη και να διαθέτει ρυθμιζόμενο ύψος.

Με «μια ματιά» στον νέο κατάλογο ΙΚΕΑ 2019 κατάφερα να βρω προϊόντα που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Είτε επιλέξεις την εργονομική με ρυθμιζόμενο βάθος και ύψος VIMUND, είτε προτιμήσεις την ORFJALL με τον υψηλής ποιότητας πυκνό αφρό ή τη JULES -που διατηρείται στη θέση της ακόμη και όταν το μικρό σηκώνεται- σίγουρα το παιδί θα τη χαρεί!

PH149770

Ένα μικρό «καταφύγιο» για διάβασμα και ξεκούραση

Από τη λίστα μου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, φυσικά, το κρεβάτι. Στη δική μου περίπτωση, η απάντηση στο ερώτημα «πώς να διαλέξω παιδικό κρεβάτι» ήρθε από τις ίδιες τις ανάγκες του παιδιού και πάντα με βάση τις αλλαγές που έπρεπε να κάνω στο δωμάτιό του.

Από τη στιγμή που το δωμάτιο του μικρού μου έπρεπε να μετατραπεί και σε χώρο μελέτης, ήταν απαραίτητο να το αναδιαμορφώσω. Χρειαζόμουν περισσότερους χώρους αποθήκευσης, γι’ αυτό και στράφηκα σε ένα κρεβάτι-σοφίτα με γραφείο το οποίο προσφέρει πολλές επιλογές αποθήκευσης. Είναι ό,τι πρέπει για κάθε παιδικό δωμάτιο (πόσω μάλλον για ένα μικρό) αφού μπορεί να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του παιδιού όσο εκείνο μεγαλώνει. Για τον γιο μου, αποτελεί ήδη τη δική του γωνιά διαβάσματος, ξεκούρασης και παιχνιδιού, το δικό του «καταφύγιο».

PH150938

Αποθήκευση και πάλι… αποθήκευση!

Μια τελευταία και βασική συμβουλή είναι να προνοήσεις εγκαίρως, ώστε να βρεις μερικές «έξυπνες» αποθηκευτικές λύσεις για το παιδικό δωμάτιο. Προμηθεύσου με κουτιά και δημιούργησε τους δικούς σου αποθηκευτικούς συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα ένα… τραπεζάκι παιχνιδιού και μελέτης μέσα στο οποίο θα βάζει τα παιχνίδια ή τα τετράδιά του. Οι θήκες για το κρεβάτι αποτελούν επίσης υπέροχες επιλογές για κάθε παιδικό δωμάτιο. Μάλιστα, εγώ ζήτησα από το παιδί μου να γεμίσει τα κουτιά που του πήρα με τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα ούτως ώστε να τα νιώσει πραγματικά δικά του.

PH151613

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου δεν είναι δύσκολη υπόθεση και αν γνωρίζεις τις ανάγκες του παιδιού, τότε σίγουρα θα κάνεις εύκολα τις κατάλληλες επιλογές! Ό,τι και αν αποφασίσεις να πάρεις, μην ξεχνάς πως ο νέος κατάλογος ΙΚΕΑ 2019 είναι εδώ και μάλιστα, με ακόμη χαμηλότερες τιμές σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα! Φρόντισε απλώς να εστιάσεις στη δημιουργία ενός χώρου άνετου και πρακτικού μέσα στον οποίο το παιδί θα αισθάνεται άνεση και ηρεμία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved